home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Szeptember 23-a
Martinek Imre
2023.09.23.
LXXVIII. évf. 38. szám
Szeptember 23-a

Pietrelcinai Szent Pio atyára emlékezünk ezen a napon. Égi születésnapjának dátumán.


Balatonfüred, Krisztus Király római katolikus templom — 2023. augusztus 24.

1887. május 25-én látta meg a napvilágot a dél-olaszországi Pietrelcina községben Francesco Forgione néven. A kapucinus ferences testvérek közösségébe 1903-ban lépett be. Ekkor vette fel a Pio nevet, pappá szentelése után pedig Padre Pio, vagyis Pio atya néven vált ismertté. Pio atya lelki vezető lett, akinek öt szabálya volt a lelki növekedésre: heti gyónás, napi áldozás, lelki olvasmány, elmélkedés és lelkiismeret-vizsgálat. A heti gyónást a szoba heti leporolásához hasonlította. Az elmélkedés és lelkiismeret-vizsgálat gyakorlását ajánlotta napi kétszer: először reggel, a napra való felkészülésként, másodszor pedig este, a napra való visszatekintésként.

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

„1918. szeptember 20-án imádkozás közben megkapta a szent sebhelyeket, a stigmákat. […] Élete végéig San Giovanni Rotondo kolostorában élt. Különös módon látott bele a gyónók lelkébe, egyszerre két helyen is jelenvaló tudott lenni (bilokáció), életében és sírjánál számos csoda történt. 1999-ben boldoggá, 2002-ben szent II. János Pál papa szentté avatta.”

(Külső hivatkozás: Rózsadombi imádságoskönyv; 2019. Budapest; 330. oldal)

Pio atya valóságos, illetve neki tulajdonított intelmei, elmélkedései, „jövendölései”… nemritkán a közösségi média hírfolyamaiban is fellelhetőek. Ezek közül választottunk mi is. Történetesen a megbocsátásról.   

„Megbocsátani valakinek nem jelenti azt, hogy megbocsátunk a viselkedésének. Azt sem, hogy elfelejted, hogyan bántott meg, és nem is hagyod, hogy bántson. A megbocsátás azt jelenti, hogy megbékélünk azzal, ami történt. Azt jelenti, hogy elismered a sérelmeidet, engedélyt adsz magadnak, hogy érezd, és megérted, hogy a fájdalom már nem szolgál téged. Azt jelenti, hogy elengeded a fájdalmat és a neheztelést, hogy meggyógyulhass és tovább léphess. A megbocsátás ajándék magadnak. Ez egy döntés, a TE döntésed. [...] Megszabadít a múlttól, és lehetővé teszi, hogy a jelenben élj. Amikor megbocsátasz magadnak és megbocsátasz másoknak, akkor válsz igazán szabaddá. A megbocsátás annyi, mint szabadon engedni egy foglyot, és felfedezni, hogy a rab te voltál.”

Pietrelcinai Szent Pio jelenleg a civil önkéntesek védőszentjeként ismert.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..