home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Szeptember 23-a
Martinek Imre
2022.09.23.
LXXVII. évf. 38. szám
Szeptember 23-a

Ezen a napon jegyezték fel az Omega együttes első koncertjét. 1962-ben.

Lexikon: „Az Omega Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar rockegyüttes, mely 1962-ben alakult, és amely több tekintetben is úttörőnek számít a magyar könnyűzene történetében. 1968-ban elsőként jelent meg önálló albuma Magyarországon, a Trombitás Frédi és a rettenetes emberek (az Illés Ezek a fiatalok című albumán más együttesek is játszottak). Az 1969-es 10000 lépésé volt az első kinyitható lemezborító, az album zenei anyagából pedig elkészült az első önálló tévéshow, a Tízezer lépés — Omega Show. Az együttes elsőként jutott ki az Egyesült Királyságba, a magyar együttesek közül nekik volt a legtöbb eladott lemezük Magyarországon (az 1979-es Gammapolis, 650 ezer példánnyal) és külföldön (az 1977-es Time Robber, 1 millió példánnyal).”

https://www.youtube.com/watch?v=xjixdEUqGdU&list=RDxjixdEUqGdU&index=1

Hódmezővásárhely — 2006. augusztus 17.

S akinek még esetleg megvan, szabadon lapozza fel a Jó Pajtás gyermekújság 1979/80-as zsebkönyvét. A 88. oldalon az alábbi bejegyzés olvasható:

„Az Omega együttes az egyik legrégibb magyarországi rock-csoport. Népszerűsége ennek ellenére — vagy éppen ezért — alig változik. Ki ne emlékezne kitűnő számaira, a Gyöngyhajú lányra? De a Nem tudom a neved, a Csillagok útján sem kevésbé közkedvelt. A személyi változásokkal és az évek múlásával az együttes stílusa, hangzása is változott. Kóbor János énekes, Benkő László billentyűs-hangszeres, Mihály Tamás basszusgitáros és Molnár György szólógitáros az ős-Omegából való, ahol még Presser Gáborral, a Locomotiv GT neves vezetőjével zenéltek. […] Az Omega a fémes hangzású és a szimfo-rock felé hajló zene művelője. Utóbbi lemezeik a csillagok közé röpítették az együttest: világűri utazások, különös hangzások világa szól róluk. Nagy szerepe van ebben a szintetizátornak és a melotronnak, ennek a két elektronikus hangszernek, amelyeknek billentyűin Benkő László játszik az orgona mellett.”

Ezen a napon született 1872-ben Ecséden Richter Gedeon magyar gyógyszerész, a modern magyarországi gyógyszeripar megteremtője.

Budapest — 2022. augusztus 4.

„Meglátásom szerint ki kellene használni azt a lehetőséget, hogy a határokon túl élő vállalkozó magyarok kétnyelvűként sokkal könnyebben tudnak gazdasági kapcsolatot létesíteni és közös érdekből fenn is tartani. Nemcsak a magyarokkal, hanem az ottani nem magyarokkal is. Ez egyúttal kölcsönös megismerést is jelentene, továbbá egy több szinten is működőképes gazdasági munkamegosztás felelevenítését is lehetővé tenné” (2010. augusztus 4.).

Ezen a napon született 1951-ben Szikszón Tőkéczki László Széchenyi-díjas magyar történész, habilitált egyetemi docens.

Újvidék — 2015. július 6.

Tőkéczki professzor éveken át visszatérő előadója volt Újvidéken az Apáczai Nyári Akadémiának. Feljegyeztetett, hogy Tőkéczki tanár úr tagja volt a Duna Televíziót alapító kuratóriumnak, elnöke az 1998-ban alapított Református Tehetséggondozó Alapítványnak, valamint alapító tagja a Magyar Protestáns Tanulmányi Alapítványnak. Írásait rendszeresen közölte a Magyar Nemzet, tudományos, egyházi, politikai és közművelődési felkéréseknek eleget téve pedig évente mintegy száz előadást tartott az anyaországi, illetve a kisebbségi magyarság körében. Tőkéczki tanár úr 2018. január 8-án hunyt el Budapesten.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..