home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Szeptember 21-e
Martinek Imre
2022.09.21.
LXXVII. évf. 37. szám
Szeptember 21-e

Ezen a napon volt 1883-ban Budapesten, a Nemzeti Színházban Madách Imre Az ember tragédiája című művének, drámai költeményének ősbemutatója Paulay Ede rendezésében. Ezen esemény tiszteletére 1984-től ez a nap a magyar dráma napja.

XV. Apáczai Nyári Akadémia, Történelem és magyarság szekció; Újvidék — 2015. július 10.

Ezen a napon született 1928-ban Budapesten Sinkovits Imre, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész.

Emlékezetét a fővárosban a többi közt egy, a Belváros-Lipótváros Önkormányzata által állított köztéri tábla is őrzi. Sinkovits Imre 2001. január 18-án hunyt el Budapesten.

Budapest — 2022. február 19.

Szent Máté apostol emléknapja

„Lévi-Máté, a vámos Kafarnaumban dolgozott. Mint vámos a zsidók szemében nyilvános bűnös, kitaszított, tisztátalan ember volt. Jézus azonban megszólította: »Kövess engem!«, és csakhamar vendége lett Máténak. A legenda szerint az apostolok szétválása után Máté Etiópiába ment (más hagyományok szerint Perzsiába, Szíriába, Makedóniába vagy Írországba). Életének további részéről, valamint haláláról semmi biztosat sem tudunk. Máté különös figyelemmel gyűjtötte s őrizte magában az Úr szavait és beszédeit. Miután rendezte, mint mondás- és beszédgyűjteményt adta tovább. A tudósok úgy vélik, hogy e beszédgyűjtemény és Márk evangéliuma volt a forrása annak a műnek, amelyet az Egyház hagyománya Máté evangéliumaként tart számon.”

(külső hivatkozás: Rózsadombi imádságoskönyv. Budapest, 2019, 329. oldal)

Vonatkozó fotóink Mórahalmon, Budapesten  valamint Versecen készültek.


Mórahalom, 2019. augusztus 17


Kőbánya — 2022. augusztus 6.


Budai vár — 2022. augusztus 10.


Versec — 2022. szeptember 17.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..