home 2023. december 08., Mária napja
Online előfizetés
Szeptember 17-e
Martinek Imre
2023.09.17.
LXXVIII. évf. 37. szám
Szeptember 17-e

Ezen a napon hunyt el 1915-ben Siófokon Zichy Zsófia, az első magyar virágkötész, a Balaton nagyasszonya. 


Siófok —2022. július 30.

A virágok rajongója, Zichy Mihály (1827—1906) festőművészünk leánya, Zsófia (a világhálós enciklopédiák Szonja néven is jegyzik!), 1858. augusztus 14-én született Oroszországban. Miután a művész Szentpétervárról hazahozta családját, lánya Magyarországon nevelkedett. Zongora-előadóművésznek készült, a budapesti zeneakadémián Liszt Ferenc tanítványa volt. Zichy Zsófiát a Zeneakadémia elvégzése után apja lebeszélte a keserves, nehéz művészi pályáról. Ebből adódóan művészeti tehetsége később a virágkötésben bontakozott ki: a kertészeti lapok rovatvezetője lett, tanácsokat adott olvasóinak. Tanulmányi útjairól, Párizsból és Londonból hazahozta a virágkötészetben szerzett tapasztalatait. Tehetséges nyelvész volt, öt nyelven folyékonyan beszélt és írt, sokat fordított kertészeti témában. Lakásán rendszeresen zenei estéket rendezett, amelyeken híres művészek vettek részt. Zsófia férjével Siófok fürdőhellyé válásának alapítói közé tartozott. Elsőként építkeztek a városban, Batthyány utca 22-es szám alatti házukban a korabeli művészvilág kiemelkedő alakjai fordultak meg. 

(Külső hivatkozás: siofoki-hirek.hu)

Emléktábláját 2015-ben, halálának századik évfordulóján avatták fel Siófokon.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..