home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Szeptember 17-e
Martinek Imre
2022.09.17.
LXXVII. évf. 37. szám
Szeptember 17-e

Assisi Szent Ferenc stigmatizációjának emléknapja

Pancsova — 2022. május 22.

„…mert hát a gonoszság befeketíteni igyekszik a tisztaságot, és mivel a hazugság rengeteg embernek közös bűne, a kevesek igazmondása kevés hitelre talál.”

Celanói Tamás első életrajza Szent Ferencről. III. fejezet*

(*Külső hivatkozás: Rózsadombi imádságoskönyv. Budapest, 2019, 259. oldal)

Ezen a napon hunyt el 1900-ban Budapesten Köllő Miklós szobrászművész, a székelyföldi Gyergyócsomafalva szülötte (1861. december 23.).

Budapest — 2022. február 15.

Münchenben, majd Budapesten Huszár Adolfnál tanult. Egy ideig Zala György mellett dolgozott. Előbb díszítőszobrokat készített a budai Várpalota, az Országház és a Kúria részére, kisebb emlékműveket mintázott tárgyias megfogalmazásban. Ő mintázta a millenniumi emlékműre IV. Béla szobrát. 1894-ben részt vett a kolozsvári Mátyás-szobor-pályázaton. Rövid pályáját betegsége törte félbe. Aztán két kiskorú gyermekének elvesztése 1900-ban öngyilkosságba kergette. A madéfalvi veszedelem turulmadárszobrát csak halála után, 1905-ben állították fel.

Madéfalva — 2014. január 6.

Köllő Miklóst Budapesten, a Fiumei úti sírkertben helyezték örök nyugalomra.

Budapest — 2022. február 15.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..