home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Szeptember 13-a
Martinek Imre
2022.09.13.
LXXVII. évf. 36. szám
Szeptember 13-a

Ezen a napon született 1859-ben a Zala vármegyei Lesenctomajon hertelendi és vindornyalaki Hertelendy Ferenc Szerafin Mihály, a főrendiház tagja, zalai és később temesi főispán, a Zalamegyei Gazdasági Egyesület elnöke, földbirtokos, vármegyei bizottsági tag.

Hertelendy Ferenc a politikai kapcsolatait ügyesen használva sokat munkálkodott a Balaton északi partjának turisztikai fejlesztéséért, elsősorban a vasútvonal kiépítése érdekében. A sínek lefektetése nélkül a tó északi partja valószínűleg sosem vált volna olyanná, mint amilyennek ma ismerjük, a turizmuson hatalmasat lendített a kor leggyorsabb tömegközlekedési kapcsolatának kiépítése. Hertelendy volt a tó felvirágoztatásán dolgozó Balatoni Szövetség alelnöke is. Ez utóbbi társulás 1937-ben bazaltból készült emlékművet avatott tiszteletére a badacsonytomaji kilátónál.

Az időpróbáló emlékkő tövében rögzített új márványtáblán az alábbi felirat olvasható:

„Hertelendy Ferencz (1859 — 1919) — Aki a Magyar Szőlősgazdák Országos Egyesületének és a Balatoni Szövetségnek az alelnöke volt, mely minőségében sokat tett az északi vasútvonal kiépítése érdekében, ami megnyitotta a Balaton északi partját a turizmus fejlődése előtt.”

A Hertelendy család tagjai Lesencetomaj utolsó földbirtokosai voltak, az uradalom azonban már a II. világháború vége előtt tönkrement, hajdani kastélyukat 1945-ben a település lakossága lerombolta és széthordta. Hertelendy Ferenc tragikus körülmények között 1919. május 19-én hunyt el a lesencetomaji kastélyában.

Jegyzetünk kísérőfotói 2022. július 28-án készültek.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..