home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Szeptember 11-e
Martinek Imre
2023.09.11.
LXXVIII. évf. 36. szám
Szeptember 11-e

Dr. Pető András magyar orvos, nemzetközi hírű mozgásterapeuta születésére (Szombathely, 1893), illetve elhalálozására (Budapest, 1967) emlékezünk ezen a napon.


Budapest, Belváros-Lipótváros — 2023. február 26.

Dr. Pető András a mozgássérültek gyógyítására egyedülálló rendszert fejlesztett ki, melynek alapgondolata az volt, hogy idegrendszerünk a károsodások ellenére is rendelkezik tartalékokkal, új kapcsolatok kiépülésének lehetőségével, s ezek a tanulási-tanítási folyamat megfelelő vezérlésével mozgósíthatók. Ezért nevezte el módszerét „konduktívnak”, amely latin eredetű kifejezés, jelentése: rávezetés. Az új módszer hatással volt az egész magyarországi gyógypedagógiai szemléletre, s szerte a világon jelentős változást hozott e területen. A konduktív pedagógia egyik legfontosabb célja — függetlenül az életkortól — az, hogy tanulni tanítson, azaz a tanulási képességeket fejlessze. A Pető-módszerrel történő fejlesztés célja az, hogy a sérültek a képességeikhez mérten integrálódjanak, és a társadalom aktív tagjaivá válhassanak. (Külső hivatkozás: semmelweis.hu)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..