home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Szeptember 11-e
Martinek Imre
2022.09.11.
LXXVII. évf. 36. szám
Szeptember 11-e

Vienna ad Zentam servata

Zombor — 2016. július 13.

Ezen a napon arat elsöprő győzelmet 1697-ben Savoyai Jenő herceg az Elmas Mehmet pasa, nagyvezír vezette törökök fölött Zentánál.

Zenta — 2017. július 12.

II. Musztafa szultán seregének vereségével lényegében megkezdődik a török uralom hanyatlása a Pannon-síkságon. Nem egész két évvel később ugyanis, dátumilag 1699. január 28-án Karlócán ratifikáltatott ama békeokmány, amelynek értelmében a török lemondott magyarországi birtokairól és Erdélyről, a Balkán szláv területe viszont továbbra is a porta fennhatósága alatt maradt.

Zenta — 2017. július 12.

Ezen a napon hunyt el 1919-ben Kelebia és Szabadka közelében Csáth Géza, eredeti nevén Brenner József (született Szabadkán, 1887. február 13-án) magyar író, orvos, pszichiáter, pszichoanalitikus, zenekritikus, zeneszerző.

Szabadka — 2022. június 1.

Múltvallató jegyzetünkhöz ezúttal Csáth Notturnóját választottuk kiegészítésül.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..