home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Szeptember 10-e
Martinek Imre
2023.09.10.
LXXVIII. évf. 36. szám
Szeptember 10-e

Ezen a napon hunyt el 1935-ben Budapesten Schilberszky Károly botanikus, növénypatológus, egyetemi tanár. 


Budapest, Népliget — 2022. augusztus 2.

Született Budán, 1863. november 26-án. Bölcseleti doktor, a m. kir. kertészeti tanintézet rendes tanára Budapesten; 1888—89. a budapesti egyetemen növénytani tanársegéd, később a budapesti gyógyszerészgyakornok-iskola tanára volt. (Külső hivatkozás: arcanum.com) 1894-ben az élettani tárgyak rendes tanára a Kertészeti Tanintézetben, s a növénykórtani intézet laboratóriumának és növénytani múzeumának megalapítója; 1900-ben a párizsi világkiállításon gombászati és kórtani készítményeit és előadó tábláit aranyéremmel jutalmazták. (Külső hivatkozás: lexikon.katolikus.hu

Munkássága nagy részét a gombák, illetve a növénykórtan területén végezte. Különösen a burgonya betegségei foglalkoztatták, ő fedezte fel a burgonyarákot. Foglalkozott a gyümölcsfák és a szőlő (monília, lisztharmat stb.), valamint a gabonafélék (rozsda) betegségeivel is.
(Külső hivatkozás: Wikipédia

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..