„Szép napunk támad”
Csermák Zoltán
2019.01.05.
LXXIV. évf. 1. szám
„Szép napunk támad”

A Kossuth Rádió kora reggeli műsora vízkereszt ünnepi népszokásairól

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora január első hetében a vízkereszt ünnepkör és a háromkirály-járás hagyományával foglalkozik.

Vízkereszt, vagy háromkirályok napja az egyik legrégebbi egyházi ünnep. A 4. századig ezen a napon ünnepelték Jézus születésnapját és az évkezdetet, ekkor emlékezett meg az egyház a napkeleti bölcsekről és Jézus megkeresztelkedéséről a Jordán folyóban. Ennek emlékére az egyház ezen a napon vizet szentel, amelynek a néphagyomány különös jelentőséget tulajdonított: a víznek mágikus ereje, gyógyító, gonoszűző, rontást megelőző szerepe volt. A templomban megszentelt vízből abban a hitben vittek haza, hogy ha kortyolnak belőle, a ház valamennyi lakóját elkerüli a torokfájás. Ilyen szentelt vízzel áldották meg a házakat, az ólakat, a vetőmagokat és az állatokat. A víz és tömjén szentelésének szokásából alakult ki a házszentelés.

A háromkirály-járás a bibliai napkeleti bölcseket megszemélyesítő alakoskodók köszöntő- illetve dramatikus népszokása volt. Általában vízkeresztkor, de karácsonykor, újév és vízkereszt között is jártak házról-házra. A háromkirály-járás szereplői férfiak vagy fiúk voltak, de Mogyoródon, Mezőkövesden és a kalocsai szállásokon lányok jártak. A szereplők fejükön díszes papírsüveget, vállukon királyi palástot jelképező lepedőt vagy alsószoknyát, oldalukon kardot viseltek. Legfontosabb kellékük a kiugratható, rugós szerkezetű hatágú csillag volt, amelynek közepét általában szitából készítették, és belülről gyertyával világították ki. A dramatikus változatokban engedélykérés után a főszereplők: Gáspár, Menyhárt, Boldizsár, Heródes, valamint a katona, az angyal, a hírnök egyenként bemutatkoztak. Ezután következett Heródes viadala az egyik királlyal, majd a csillag kiugratása, végezetül pedig az adománykérés. A népszokásként fennmaradt hagyomány első hazai, anyanyelvi említése a 16. századból származik. Ekkor jegyezték fel a Háromkirályok napja kezdetű, úgynevezett csillagéneket is.

A műsor gazdag zenei összeállításában az erdélyi Vízmellék falvainak népzenei felvételeit hallhatják.


Szerkesztő: Maruzsenszky Andor és Éri Márton
Műsorvezető: Pénzes Géza
Adás: Kossuth Rádió (minden reggel 4.03)
A műsor interneten elérhető: www.mediaklikk.hu/mediatar/
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Média rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..