home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Szép emlékekkel távoznak
Kónya-Kovács Otília
2022.06.21.
LXXVII. évf. 24. szám
Szép emlékekkel távoznak

Ballagási ünnepséget tartottak a muzslyai Emmausz Kollégiumban. Nyolcan búcsúznak a tanintézménytől, mely a fiúk második otthona volt.

A ballagók egyike, a torontálvásárhelyi Vereszki Szebasztián felidézte, hogyan került Muzslyára.

— Mielőtt idejöttem volna, sok jót hallottam erről a kollégiumról. Barátaim ajánlották, mesélték, milyen itt az élet, majd én is megnéztem, és megtetszett. Most fejezem az egészségügyi középiskolát, és nagyon örülök, hogy ennek a közösségnek a tagja lehettem. Újvidékre, az orvosi karra pályázok, remélem, sikerül bejutni, és mindent megteszek, hogy befejezhessem az egyetemet.

Hegyesi Edvárd Tamásfalváról érkezett, és a műszaki szakközépiskola diákjaként végezte a tanulmányait.

— Ez a négy év sokkal jobb volt, mint amire kezdetben számítottam. Nagyon sok jó emlék marad meg a kollégiumból. A tervem, hogy beiratkozzak a rendőrképzésre, mely fél évig tart, és ha sikerül bekerülnöm, abban is reménykedem, hogy utána rögtön kapok munkát, mert mielőbb dolgozni szeretnék.

Zombori Dávid muzslyai fiatal az egyedüli falubeli, aki itt lakott egy éven át a kollégiumban.

— Nagyon jól éreztem magam, örülök, hogy sok új barátot megismerhettem. A szüleim külföldön kerestek munkát, én viszont itt maradtam, és befejeztem a középiskolát. 

Dávidnak a nagyszülei támaszként itt voltak. Zombori Erzsébet, a nagymamája elmondta, arra nem vállalkozhattak, hogy a kamasz fiú náluk legyen, így az Emmausz mellett döntöttek, és nem bánták meg.

— Nagyon meg vagyunk elégedve, hogy a gyerek be tudta fejezni a középiskolát, jók a tanulmányi eredményei, amit hálásan köszönünk Sztoján atyának, Gabona Ferencnek és Gerdof Zsoltinak, valamint hálát adunk a Jóistennek, hogy ilyen jól végződött minden.

Kalapis Sztoján atya, az Emmausz Kollégium igazgatója hangsúlyozta, egy olyan generációról van szó, amely sok mindent elért ebben a négy évben.

— Mondtam is nekik, még nincs vége, még sok mindent el kell érniük az életben. Arra buzdítottam őket, hogy próbálják nap mint nap fölidézni magukban, hogy mit kell még tenniük, melyik téren kell még fejlődniük. Ezt mind föl kell fedezniük, hogy aztán néhány év múlva visszatekintve azt lássák, érdemes volt.

Gerdof Zsolti nevelőtanár az útravalókat is számba vette.

— A kis tarisznya és az emléklap mellett Sztoján atya adott nekik egy kis maréknyi földet, hogy sose felejtsék el, honnan jöttek és hová mennek. Sándor Zoltán diakónustól, a másik nevelőtanártól hamuban sült pogácsát kaptak, én pedig egy vadonatúj, meghegyezett ceruzát nyújtottam át nekik, mely azt jelképezi, hogy írják hosszan és szépen az életüket, és engedjék, hogy Jézus segítsen nekik ebben. Gabona Ferenc nevelő egy csomagot hozott a végzősöknek, melyben mindenki írt egymásról egy kis véleményt, felsorolták mindenkinek a jó tulajdonságait, mert ezek azok a talentumok, amelyeket tovább kell fejleszteni.

Gabona Ferenc nevelőtanár szerint a hagyományos ballagási ünnepség nagyon szép esemény a kollégium életében.

— A nyolc fiú nagy lelkesedéssel készült erre a napra. Vannak közülük, akik tovább szeretnének tanulni, más munkába áll, és így van ez rendjén. Szeptembertől pedig várjuk az új kollégistákat. Miután beiratkoztak a kiválasztott középiskolába, rendszerint eljönnek a szüleikkel a kollégiumba, és itt is beiratkoznak. Ilyenkor végigvezetik az épületben a fiúkat és a szüleiket, bemutatják nekik, milyen lehetőségek várnak rájuk, és minden kérdésükre választ kaphatnak. 

Mivel az őszre bőven lesz hely a muzslyai Emmausz Kollégiumban, a fiúk és a szüleik figyelmébe ajánljuk ezt a tanintézményt, mert aki ide járt, az nem távozott rossz tapasztalattal.

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..