home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Szenteleky Kornélra emlékeztek Szivácon
Fehér Márta
2023.10.14.
LXXVIII. évf. 41. szám
Szenteleky Kornélra emlékeztek Szivácon

A 130 éve született és 90 éve elhunyt író, irodalomszervező, szerkesztő, műfordító tiszteletére szervezett Szenteleky-emléknap a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt országos rendezvénye.

–Szenteleky személye, személyisége a vajdasági magyar irodalomtörténetben lényegi, fontos, kiemelt szerepet tölt be – fogalmazott Hugyik Richárd, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja. – Szenteleky jó példa rá, hogy a rejtett életnek milyen korszakalkotó jelentősége van, ő volt az, aki lelket tudott fújni a vajdasági magyar irodalomba, kultúréletbe, értékessé tudta tenni rövid élete ellenére. Jelentőségét bizonyítja, hogy halála után 90 évvel is rá emlékezünk.

Új tárgyakkal gazdagodott a Szenteleky Kornél Magyar Művelődési Egyesület székházában kialakított emlékszoba. A jubileum kapcsán Papp Gábor József édesapja, Papp Imre, az Újvidéki Rádió egykori szerkesztője által összegyűjtött dokumentáció kapott méltó helyet a Kúla községi településen.

–E jeles kettős jubileum alkalmából a Szenteleky-napokkal kapcsolatos újságcikkeket vehettük át, egy mappában, rendszerezett formában, kivágva, dátumozva, továbbá különféle hangfelvételeket, melyek több évtizeddel ezelőtt születtek, s hozzánk került Papp Imre egykor kapott Szenteleky-díja is. Nagyon gazdag archívummal bővült az emlékszoba – nyilatkozta Kozma Lívia, a Szenteleky Kornél Irodalmi Társaság elnöke.

A Szenteleky-díjat idén Kovács Frigyes színművész, színházalapító kapta, aki Sopronban játszik, így videófelvételről mondott köszönetet. A Bazsalikom-díjat Brenner János, a Forum Könyvkiadó Intézet szerkesztője vette át, többek között a szerb-magyar középszótáron végzett munkájáért, valamint ennek hamarosan megjelenő elektronikus változatán való közreműködéséért.

Fényképezte: Fehér Márta

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..