home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Szent Orbán nap 2020
2020.05.22.
LXXV. évf. 21. szám
Szent Orbán nap 2020

Élő televíziós és internetes közvetítés a monoki Sarlós Boldogasszony templomból

Bonum TV: 2020. május 25. 9:30-13.00 

A Tokaji Borbarátnők Társasága Monok Önkormányzat közreműködésével hegyaljai települések, egyházi és világi közösségek bevonásával 2013 óta minden esztendőben Orbán napjához (május 25.) kötődően megemlékezik a szőlészek, borászok, kádárok és valamennyi borászattal foglalkozók védőszentjéről, Szent Orbánról.

A Tokaji Szent Orbán Zarándoklat célja Szent Orbán csontereklyéjének megismertetése és a védőszent kultuszának újraélesztése a Tokaji Borvidéken és az egész országban. Eddig 7 alkalommal került a zarándoklat megrendezésre, amikor a 2-3. század fordulóján élt szent életű püspök Monokon, a Sarlós Boldogasszony római katolikus templomban őrzött ereklyéje a Borbarátnők vezetésével „bejárja” Tokaj Hegyalját, és a zarándokok településről településre a helyi hívők közösségével együtt kérik áldását földjeinkre.

2020-ban megváltozott a világ, a koronavírus járvány miatt fizikálisan elmarad a zarándoklat. De Szent Orbán áldását most is kérjük! A Bonum TV (EWTN) támogatásával lehetőségünk nyílik, hogy az idén is tehessünk egyfajta lelki zarándoklatot Tokaj-Hegyaljára, megismerkedhessünk Szent Orbán és az ereklye történetével, betekinthessünk a borvidék életébe, és közös fohásszal kérjük a Szent közbenjárását.

Szent Orbán napján, május 25-én, hétfőn a Bonum TV délelőtti műsorában a témához kötődő programokat nézhetünk meg, és bekapcsolódhatunk a monoki Sarlós Boldogasszony római katolikus templomban 12 órakor kezdődő, Szent Orbán tiszteletére felajánlott szent mise élő közvetítésébe.


Szent (I) Orbán — a szőlészek, borászok, kádárok védőszentje, szőlővédő patrónus.

17. római pápa (222-230), i. sz. 150-230 között élt, valószínűleg vértanúhalált szenvedett. Rómában a Callustus katakombába temették. Ő rendelte el, hogy a miseáldozat kelyhét és tányérkáját (paténa) nemesfémből, aranybók vagy ezüstből kell elkészíteni.

Tiszteletének kialakulása 9. századi.

Földi maradványai 849-ben az elzászi Ernsteinbe (Franciaország) került a Szent Sixtus és Szent Cecília tiszteletére alapított kolostorba.

Magyarországra XVI. Kelemen pápa ajándékaként került 1771-ben, amikor a pápa Andrássy István grófnak ajándékozta Tokaj-Hegyalja szőlőinek védelmére. A gróf egy szépen faragott, barokk faládába helyezte el a nagy értékű ereklyét, és a kastélyában a szent tiszteletére épített kápolnában helyezte el. Az 1900-as években az Andrássy kastély államosításakor az ereklye a közeli Szent Erzsébet templomba került, ahol a mai napig található.

A Tokaji Borbarátnők 2012-ben figyeltek fel az egyedülálló ereklyére, amely akkor a templom alagsorában volt felállítva, s csak kevesen láthatták. Elhatározták, hogy országosan megismertetik a Szent Orbán ereklye történetét, magyar vonatkozásait, elősegítik kultuszának újjáélesztését. Ezért Szent Orbán tiszteletére Hegyalja felemeléséért, a hit és a nemzet szolgálatára minden évben zarándoklatot szerveznek a Tokaji Borvidék településeinek bevonásával. Az első zarándoklatot 2013-ban tartották meg püspöki részvéttel.

 

Tokaji Borbarátnők Társasága

Tokaji Borbarátnők Társasága 2003-ban alakult meg, tagjai mind a tokaji borvidék „szerelmesei”, a legnevesebb tokaji borásznők, borászfeleségek, tulajdonosok, borászati szakemberek.

Legfontosabb célkitűzései a tokaji borok hazai és nemzetközi hírnevének öregbítése, a tokaj-hegyaljai szőlőtermesztés és borászathoz kapcsolódó hagyományok folytatása, illetve ápolása. Emellett a Társaság tagjai a kulturált formában történő társasági borfogyasztás népszerűsítése érdekében vetik latba tekintélyüket és tudásukat, amitől azt remélik, hogy az egészséges, kulturált, gasztronómiai élményhez kötött borfogyasztás szokásait egyre többen ismerik meg és sajátítják el, ezzel is emelve a hazai borkultúra színvonalát.

A Társaság a célkitűzések megvalósítása érdekében ismeretterjesztő előadások, borbemutatók és borkóstolók rendezésén túl hazai és külföldi birtoklátogatások, cserelátogatások során szerzett tapasztalatok révén kívánják a tokaji borvidék minőségi színvonalát, hazai és nemzetközi elismertségét növelni. Az alapító tagok szándékuk szerint mindent megtesznek azért, hogy a világörökség részét képező Tokaji Borvidék, amely méltán nevezhető nemzeti kincsnek, a több évtizedes kényszerű elzártság után az őt megillető méltóságban, közéleti és szakmai támogatottságban részesüljön.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..