home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Szent Márton ünnepén
Martinek Imre
2023.11.13.
LXXVIII. évf. 45. szám
Szent Márton ünnepén

Enyészet havának második szombatján (november 11-én), Szent Márton ünnepén ezúttal is ünnep vala Budapest belvárosában. Egy politikamentes, felekezetek közti összefogáson alapuló, keresztény lampionos menet, melynek szervezője a fővárosi Actio Christiana társulás volt.

Az immár tizenegy éve létező (2013-ban alapított), önkéntesekből álló, politikamentes, továbbá a felekezetek közti összefogáson alapuló és polgári kezdeményezésből létrejött társulás szívügye a magyar és a közép-európai keresztény hagyományok, vallási népszokások fölelevenítése, megőrzése és továbbadása. Célja ráirányítani a közvélemény figyelmét arra, hogy Szent Márton ünnepe nem egyenlő a libapecsenyével! Ennek az évszázados hagyománynak az alapja ugyanis a pannóniai Szent Márton, akinek legendás alakja mindannyiunk számára például szolgálhat: segítsünk a rászorulókon!

A legenda szerint Márton, a szegények segítője, akit idővel Európa is védőszentjéül választott, saját köpönyegét osztá meg egy fagyoskodó rászorulóval. E jótéteményét, mint utóbb kiderült, magával az Úr Jézussal cselekedé.

A korábbi évekhez hasonlóan az idei eseményen is Szent Márton vezette (lóháton!) az őt követő, gyerekekből és felnőttekből álló lampionos menetet, amelyet rézfúvószenekar kísért. Topográfiailag a Deák Ferenc tér (gyülekezés és indulás a templom előtt) — Deák Ferenc utca — Vörösmarty tér — Váci utca — Duna utca — Ferenciek tere — Károlyi utca, illetve Egyetem tér (záróesemény) reláción.

A segédkrónikások (Györffi Réka Sarolta és Vujkovity Binecz Elvira) fotói a helyszínen készültek.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..