home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Szent Istvánra és Bartók Bélára emlékeztek
Tóth Tibor
2021.08.20.
LXXVI. évf. 33. szám
Szent Istvánra és Bartók Bélára emlékeztek

Augusztus 20-án délután Horgoson, az Órás Villa Polgárok Egyesülete és a Juvenior Polgárok Egyesülete szervezésében, Szent István-napi megemlékezést tartottak. Először a Művelődési Ház mögötti parkban lévő Szent István-szobornál emlékeztek államalapító királyunkra, majd az ünneplés az Órás Villa kertjében folytatódott, Bartók Béla születésének 140. évfordulója alkalmából.

A Horgoson immár tizenegy éve létező Szent István-szobornál megtartott megemlékezésen a himnuszt a helybeli Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület kórusa adta elő, majd Gonczlik Ákos egyházi helytörténet-kutató a múltat felidézve emlékezett államalapítónkra. Az újbúzából készített kenyeret Gutási Ákos horgosi plébános áldotta és szegte meg, majd a jelenlévők megkoszorúzták Szent István szobrát.

Az Órás Villánál zenés-táncos összeállítással emlékeztek a 140 éve született Bartók Bélára, aki 115 évvel ezelőtt a villánál több népdalt is feljegyzett. Az egybegyűlteket először Halász György, az Órás Villa Polgárok Egyesületének elnöke köszöntötte.

— Ma tisztelgünk Szent István királyunk előtt, aki kereszténységre vezette a magyarságot, és már akkor európai utat mutatott népünknek. Ma tisztelgünk a 140 évvel ezelőtt született Bartók Béla előtt is, aki 115 éve ezen a terepen gyűjtött magyar népdalokat, melyek között a legismertebb a Kedves édesanyám című.

Sutus Áron, a VMMSZ elnöke elmondta, ezen a helyen az embernek mindig földbe gyökerezik a lába, természetesen jó értelemben, hiszen elég mély gyökerek futnak e terület alatt.

— Ez a terület az, amit szülőföldünknek hívunk, otthonnak nevezünk, és ez az a táj, amely ösztönöz, tettre késztet, arról próbál meggyőzni bennünket, hogy ennél jobb helyre nem is születhettünk volna, és ennél magasztosabb nemzet tagjai nem lehetnénk. Keresztény alapokon nyugvó és nemzeti örökségben hívő közösség vagyunk.

A köszöntő után Tillinkó Luca horgosi népdalénekes horgosi népdalcsokorral lépett fel, a marosvásárhelyi származású előadóművész, Publik Antal pedig két szavalatot adott elő. Bemutatkozott a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület néptánccsoportja is, majd az este Bakos Árpád és Bakos Réka koncertjével ért véget. 

A horgosi Termelők Klubjának jóvoltából jótékonysági palacsintasütést rendeztek, a gyerekek pedig kézműves-foglalkozásokon vehettek részt.

A megemlékezésen mások mellett jelen volt Csige Gábor, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának vezető konzulja is.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..