home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Szent István tiszteletére avattak szobrot Temerinben
2021.09.05.
LXXVI. évf. 35. szám
Szent István tiszteletére avattak szobrot Temerinben

Temerinben Szent Rozália napján, a helyi plébániatemplom védőszentjének ünnepén, alkalmi műsor keretében leplezték le Szent István király szobrát. Az alkotást Dudás Sándor, topolyai származású, csongrádi szobrászművész készítette el.

A szoborállítás ötlete a tavaly elhunyt Szungyi László főesperes, helyi plébános ötlete volt, az elképzelés megvalósítását az Impressum Polgári Egyesület vállalta. A szobor a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával készült el.

Az ünnepségen jelen volt és beszédet mondott Pirityiné Szabó Judit, a a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Délvidéki és Diaszpóra Főosztályának vezetője, valamint Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.


Fotó: Pannon RTV / Bognár Róbert

–A vajdasági magyarság ismét talpra állt, megerősödött és értékes tagja lett nemzetünk nagy családjának. Ennek a családnak különösen erős, értékes és sokunk számára példát adó közössége a temerini magyarok, akik a legnehezebb időkben is kitartottak és megmaradtak az elődök és a hagyományok tiszteletének és továbbörökítésének útján – hangsúlyozta Pirityiné Szabó Judit.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke többek között arra mutatott rá, hogy Szent István királyunk öröksége történelmünk egyik legfontosabb hivatkozási pontja, sőt, nemzeti identitásunk alapköve is egyben.

Az egybegyűltekhez szólt Guszton András, az Impresszum Polgári Egyesület elnöke és Csorba Béla, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke is.

A Szent Rozália-napi templombúcsú ünnepi szentmiséjét követően a szobrot Zserdin Antal Gellért, a perui San Ramón missziós püspöke szentelte fel.

Az avatóünnepségen Szent István énekek hangzottak el a gyermek és a felnőtt kórusok előadásában.

Forrás: Pannon RTV, Vajdaság Ma

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..