home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Szent István-napi emlékünnepség Erzsébetlakon
Borbély Tivadar
2022.08.22.
LXXVII. évf. 33. szám
Szent István-napi emlékünnepség Erzsébetlakon

Az elkötelezett és tenni akaró erzsébetlaki Császár-tó Magyar Művelődési Egyesület tagjainak köszönhetően — néhány év kihagyás után — augusztus 20-án újra megrendezték a Szent István-napi emlékünnepséget eme többnemzetiségű és a kulturális élet sokszínűségéről ismert településen.

Az esemény a helybeli Szent Erzsébet-templomban kezdődött szentmisével, melynek keretében Jelen Janez atya megszentelte az újbúzából készült kenyeret. Ezután az ifjúsági otthon nagytermében egy ünnepi műsor következett, melynek elején Glemba István, a Császár-tó MME és a VMSZ helyi szervezete elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd megköszönte Pozsár-Halász Évának, az egyesület eddigi elnök asszonyának a tevékenységét.

— Szent István-napi rendezvényünkkel szeretnénk felhívni az erzsébetlaki maroknyi, de tenni akarásban erős magyar közösség figyelmét arra, mennyire fontos a nemzeti öntudat, az anyanyelv ápolása, a magyar hagyományok bemutatása, természetesen tiszteletben tartva más nemzeti közösségek szokásait is. Annak ellenére, hogy egyre kevesebb gyerek és fiatal van a falunkban, mi minden tudásunkkal és erőnkkel azon leszünk, hogy az egyesület további munkájában felkaroljuk őket, lehetőséget adva így a helybeli magyarok összefogására — mondta az egyesület elnöke.

A műsorban szavalatokkal, népi tánccal és énekekkel bemutatkoztak az egyesület legfiatalabb és fiatal tagjai, a rendezvény pedig újkenyér kiosztásával és egy megvendégeléssel ért véget. 

Az erzsébetlaki Szent István-napi emlékünnepséget Magyarország Kormánya, a Bethlen Gábor Alap, valamint a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság támogatta. A rendezvény lebonyolításában a Közép-bánáti Szórványközpont munkatársa nyújtott segítséget.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..