home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Szent István-mellszobrot avattak Szajánban
Kőművesné Nyáry Márta
2020.08.25.
LXXV. évf. 34. szám
Szent István-mellszobrot avattak Szajánban

A szajáni templom védőszentje államalapító királyunk, Szent István. Ebben a bánáti faluban augusztus 20-a a templombúcsú is, és a helyi közösség napja is. Az idén nemcsak a járványhelyzetről és a szigorító intézkedésekről marad emlékezetes ez az ünnep, hanem arról is, hogy István király mellszobrot kapott a templomkertben. 

A szobrot ft. Pető László ezüstmisés pap szentelte fel. Kátity Enikő hittantanár diákjai ünnepi műsort mutattak be, Zombori Vilmos egyháztanácsi elnök pedig koszorút helyezett el az új köztéri alkotásnál.

— Több mint ezer éve államalapító királyunk biztos alapokra helyezte az országot, a magyar nemzet jövőjét. Ennek okán nekünk, keresztény magyaroknak, Szent István király ünnepe különös és felbecsülhetetlen nemzeti jelentőségű értéket képvisel. Nekünk, szajáni magyaroknak Szent István király napja ünnep az ünnepben. Ez a nap alkalom arra, hogy emlékezzünk a múltunkra és az őseinkre, és felidézzük azokat, akik Szajánt alapították. Gondoljunk azokra, aki a legnehezebb időkben is itt maradtak, és otthont teremtettek családjaiknak, gyermekeiknek. Adjunk hálát őseinknek, akik templomot és iskolát emeltek. Nem titkolt szándék vezérelt bennünket, amikor az idei évet, 2020-at választottuk a szobor emelésének időpontjául, hiszen ebben az évben a minden magyarban mély sebet ejtő, az országot és a magyar nemzetet szétszabdaló trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóját gyászoljuk. Az évforduló jelképeként emeltettük Szent István királyunk mellszobrát, aki a magyar nemzet egyesítője, a magyar állam megalapítója volt. Szent István életműve, tettei és üzenete adjon valamennyiünknek erőt, egészséget, hitet és kitartást nemzetünk, településünk és családjaink megmaradásához, boldogulásához. Isten éltesse a magyar nemzetet, Isten éltesse szülőfalunkat! — hangsúlyozta Tóth Zoltán, Szaján Helyi Közösségének elnöke.

A faluelnök ezután köszönetet mondott a szobor adományozójának, Vér Jánosnak, aki Magyarországon, Tápióbicskén él, és sokat jótékonykodik Vajdaságban. A járványügyi helyzet miatt sajnos nem tudott a szajániakkal ünnepelni.

A szoboravatás előtt ünnepi szentmisét tartottak ft. Pető László és oltártestvérei, ft. Király Tibor és ft. Sóti János celebrálásával. A szentmisén Nagykikinda Önkormányzatát Talpai Sándor képviselte, valamint jelen volt Süli Nándor, a VMSZ szajáni helyi szervezetének elnöke.

A templomban ft. Sóti János megszentelte az újkenyeret, melyből minden jelenlevő evett egy falatnyit.


Kéri Brigitta felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..