home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Szent István és az újkenyér ünnepe
Tóth Tibor
2019.08.22.
LXXIV. évf. 34. szám
Szent István és az újkenyér ünnepe

Magyarkanizsa önkormányzata kétnapos, méltóságteljes és közösségépítő ünnepséget szervezett államalapító Szent István királyunk és az újkenyér tiszteletére.

Első királyunknak a magyar állam megszilárdítását, megerősítését köszönhetjük, az újkenyér pedig a jövőnkbe vetett hitet, bizakodást, reménységet képviseli számunkra. Kiállítások, koncertek, rajzpályázat és legszebb kenyér verseny, szentmisék, gyermekprogramok és ünnepélyes kenyérszegés színesítette a programot.


Az újkenyér  (a szerző felvételei)

Szombaton Régi korok képei címmel a kubikosok, falverők és vályogvetők életéről, munkájáról szóló kiállítás megnyitóját tartották meg, anyagát Puskás Károly nyugalmazott építészmérnök gyűjtötte össze, válogatta és rendezte. A vándorkiállítás megvalósulását Magyarkanizsa önkormányzata, a Cnesa OMI és a Magyar Nemzeti Tanács támogatta. A szombat este a pécsi The Minds együttes fellépésével zárult.

Vasárnap reggel előbb a Szent Őrangyalok-templomban katolikus szentmisét celebráltak, majd a pravoszláv Szent Mihály arkangyal templomban kenyérszentelésre gyűltek össze a hívek. A délutáni program a városháza előtti parkban gyerekprogramokkal és kézműves-foglalkozásokkal kezdődött, a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény és az oromi Zengő Tájház tagjai működtek közre. Az Iszkiri zenekar gyermekkoncertje után A játék, az gyönyörű! címet viselő rajzpályázat eredményét hirdették ki, majd a községi művelődési egyesületek léptek fel a városháza előtti színpadon. Varga Imola vezetésével kerekítő foglalkozáson vehettek részt az érdeklődők, Gájer Bálint fellépésén pedig a bátrabbak táncra is perdülhettek a fülbemászó dallamok hallatán. Az újkenyeret Zapletán Géza magyarkanizsai plébános áldotta meg, majd Fejsztámer Róbert polgármester mondott ünnepi köszöntőt.


Fejsztámer Róbert polgármester megszegte az újkenyeret

— István tetterős király volt. Kiépítette az államszervezetet, létrehozta a magyar keresztény egyházat, megalkotta a magyar törvénytár első törvényeit. Külpolitikájában békére törekedett, belpolitikájának vezérelve pedig az egység és annak fenntartása volt. Nemzeti ünnepünkön az ő hagyatéka előtt tisztelgünk. A nemzeti identitásunkat alapjaiban meghatározó értékek előtt, melyek hozzá kapcsolódnak, és összekötnek bennünket. A nemzeti egység, az összetartozás nem ismer határokat. Ezt az álláspontot képviseli Magyarország nemzeti kormánya is, melynek támogatása révén a szülőföldön való megmaradás, a vajdasági magyarként Szerbiában való boldogulás ma már nem szélmalomharc. Az anyaország nyújtotta támogatás szorgalmazza a gazdasági szerepvállalást, az otthonteremtést, a regionális és a közösségfejlesztést. Vissza nem térítendő eszközei révén új lendületet ad a fejlődésnek, házvásárlások, új vállalkozások elindítása, mezőgazdasági termelők beruházásai valósulhatnak meg — mondta a polgármester, majd hangsúlyozta, hogy vajdasági magyarnak lenni előny, amit már a gyermekkortól érvényesíteni lehet a babacsomag, a magyar nyelvű iskolába iratkozó diákoknak járó tanszercsomag, az ösztöndíjazás, a szakmai gyakorlatot nyújtó programok és az óvodafejlesztési program által.

Hozzátette, hogy a nemzeti identitásnak a fontossági listán elöl kell szerepelnie, másképp szétszóródunk, mint homok a szélben.

— Fontos, hogy életünkben súlya legyen Szent István nevének és hagyatékának, hogy ápoljuk a nemzeti hovatartozás érzését, és ne feledjük: mindannyiunk összefogásától függ megmaradásunk itt, a Kárpát-medencében — mondta Fejsztámer.

Az ünnepi beszéd végeztével a polgármester megszegte az újkenyeret, melyet szétosztottak a közönség soraiban. A legszebb kenyér verseny díjátadása után előbb a Brass on The Road zenekar, majd Szulák Andrea koncertezett, a kétnapos ünnepséget pedig pazar tűzijáték zárta.


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..