home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Szent Balázs napja van
2021.02.03.
Szent Balázs napja van

Számos csodája ismeretes, a legismertebb szerint egy nap egy rémült anya kereste fel, mert fia a torkán akadt halszálkától fuldoklott. A szent megáldotta a fiút, és eltávolította torkából a szálkát. Szent Balázs ezért legfőképpen a torok védőszentje.

Ennek emlékére vált szokássá az úgynevezett Balázs-áldás, amikor a katolikus pap az elé járuló személy álla alatt két gyertyát kereszt alakban tartva áldást mond.

Ehhez a naphoz fűződik még az iskolás gyermekek köszöntő szokása, a balázsjárás. Ilyenkor a falusi diákok fehér ruhába öltöztek és házról házra jártak köszöntőket kántálva. Így gyűjtöttek élelmet, adományt maguknak és a szegénysorban élő tanítójuknak.

A Balázs-nap egyébként az egészség- és természetvarázslás, illetve a gonosz- és a madárűzés napja is.


Szent Balázs szobra az olmützi Szentháromság-szobron

(Forrás: mediaklikk.hu, pannonhirnok.com, sopronmedia.hu)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..