home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Szent András, aki Krisztust választotta
Balázs Szilvia
2017.12.04.
LXXII. évf. 48. szám
Szent András, aki Krisztust választotta

András apostol egyike volt a tizenkét tanítványnak, aki szem- és fültanúja lett Jézus földi művének.

Szent János szerint András a közé a két tanítvány közé tartozott, aki először csatlakozott Jézushoz. Fivérét, Simon Pétert Krisztus az egyház alapjává tett meg. András már fiatalon is kereste Istent, ezért szegődött a Jézus szolgálatát előkészítő utolsó próféta, Keresztelő János tanítványává. Amikor azonban János rámutatott az Isten Bárányára, András azonnal Jézus követője lett. Közte és testvére között annyi a különbség, hogy amíg András maga csatlakozott a tanítványok közé, addig Pétert maga a Megváltó hívta erre a szolgálatra. Az addig halászatból élő fivérek otthagyták a bárkájukat és a régi életüket, vállalták Krisztus szolgálatát, később pedig a vértanúhalált is.

Andrásról nem sokat tudunk meg az evangéliumokból: józan gondolkodású, nyugodt természetű, ám mindig tettre kész, kulturálisan nyitott személyiség volt. Az András cselekedetei című apokrif könyvben viszont ennél sokkal többet találunk: ebből kiderül, mennyi viszontagságon át vezetett az útja Krisztus örömhírével a fél világon, pusztaságokon, hegyeken át, járt Trákiában, Görögországban, útja pedig Achaiában ért véget, ahol a prokonzul elé állították. Működésének sikere talán az lehetett, hogy nem erőszakkal evangelizált: elbeszélésekből tudjuk, hogy előbb felvette egy-egy területnek a kultúráját, és így térített. Az emberek pedig értékelték ezt, és rengetegen hallgatták tanításait.

Achaiában egy nagy beszédben tárta föl a kereszt általi megváltást. A helytartó egyre türelmetlenebbül hallgatta, végül börtönbe vettette, és megkínoztatta. De hiába, András hite nem tört meg, a prokonzul ezért megparancsolta, hogy feszítsék keresztre. Amikor megpillantotta a számára készített keresztet, András ujjongani kezdett, és a keresztet dicsérte, mely a saját kérésére nem olyan volt, mint amilyenre Krisztust feszítették, mert állítása szerint nem méltó egy Jézuséval hasonlatos formájú keresztre.

Megfeszítése után még két napig élt. Sokan szerettek volna segíteni rajta, ám az elbeszélések szerint ő maga tiltotta meg az embereknek, hogy levágják a keresztről. A harmadik napon kilehelte a lelkét. Halála pillanatában fényesség jelent meg, mely körbefogta a testét és a keresztet. Ereklyéi napjainkban Pátrában találhatóak, a vértanúság helyszínén: a szent kisujját, a koponyacsontja tetejét és annak a keresztnek egy darabját tartalmazzák, amelyen megfeszítették. Más templomokban is fellelhető néhány ereklye.

A magyar néphagyományban számos szokás él november 30-ával, András napjával kapcsolatban. A néphit szerint ha András napján esik az eső vagy a hó, ezután további negyven napig fog esni. Ha a jég megtartja a libát, akkor locsogós, vagyis sáros lesz a karácsony. András termőnap is volt, a bánátiak például ekkor ültették a kotlóst, valamint a fákat is. Ilyenkor kezdődtek a disznótorok, ezért nevezik disznóölőnek is. Az emberek ezen a napon fejezték be a zajos mulatozásokat, innentől kezdve karácsonyig csak az András-napot követő szerdán, az úgynevezett „kukaszerdán” lehetett még otthon muzsikálni, de másutt és máskor már nem.

A legnépszerűbbek az András-napi férj- és feleségjósló praktikák voltak, ezek közül azonban csak néhányat sorolunk fel, hiszen oldalakat lehetne megtölteni velük. A nap előestéjén a lányok férfinadrágot vagy -gatyát, a legények női inget vagy szoknyát tettek a fejük alá azért, hogy megálmodják, ki lesz a férjük, illetve a feleségük. Jósoltak ezenkívül hallgatózásból is, talán ez volt a legelterjedtebb módszer: a leány erősen megrúgta a disznóól ajtaját, és úgy tartották, ahányat röffentett a disznó, annyi év múlva fog a lány férjhez menni. Az András-pogácsa készítése szintén párjósló cselekmény volt. Három pogácsát sütöttek, mindegyikbe egy-egy férfinevet rejtettek. Kitették a küszöbre, s amelyiket a kutya a legkésőbb vitte el, az tartalmazta a jövendőbeli nevét.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..