home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Szennyvízelvezető rendszer és uszoda Bajmokon (is)
Balázs Szilvia
2024.04.05.
LXXIX. évf. 14. szám
Szennyvízelvezető rendszer és uszoda Bajmokon (is)

Ha minden a tervek szerint alakul, Bajmokon és Csantavéren is hamarosan megkezdődhet a szennyvízelvezető hálózat kiépítése és más, jelentős munkálatok is. Hogy pontosan mikor, az viszont továbbra is kérdéses.

Ami biztos, és ami jó hír, hogy Szabadka Város a maga hozzájárulását többnyire teljesítette, a konkrétumok a Tiszta Szerbia projektum illetékeseinek döntéseitől függnek — mondta el lapunknak Radoslav Vukelić, a Kommunális Ügyi, Energetikai és Közlekedési Titkárság titkára.

Ezzel Szabadka egy része, valamint Bajmok és Csantavér nagy része juthat majd kanalizációhoz, ami azért is fontos, mert az ellenőrizetlen szennyvízkiömlések miatt többször került már nagyobb veszélybe egyes városok és települések ivóvízrendszere, különösen azon háztartásokban, amelyekben fúrt kútból nyerik az ivóvizet az ott élők. A Tiszta Szerbia projektum nem elhanyagolható célja még a folyók túlzott szennyeződéstől való védelme és a környezet megőrzése, ezzel szavatolva a fennmaradás egyik legfontosabb feltételét ezen a területen. A tervezet megvalósításáért az építésügyi, közlekedési és infrastrukturális minisztérium felel, és ami Szabadkát illeti, a munkálatok akár indulhatnak is.


Az egykori olimpiai medence Bajmokon

Ez a legnagyobb ilyen jellegű infrastrukturális fejlesztések egyike Szabadkán, a műszaki tervdokumentáció elkészítése a végső fázisban van, már csak egyes építési engedélyekre várnak, és ezzel Szabadka Város teljesítette is a projektum rá szabott részét. Hogy a konkrét munkálatok mikor indulhatnak, az már az építésügyi, közlekedési és infrastrukturális minisztériumtól függ. Amint lesznek konkrét időpontok, az illetékesek értesítik a polgárokat. Nagyon fontos, hogy a város területén jelenleg is zajló, jelentős munkálatokat — mint amilyen a gyorsvasút kiépítése is — össze lehessen hangolni. Közös cél a fejlesztés és a fejlődés, de úgy, hogy az a mindennapokban a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozza a polgároknak.

A Tiszta Szerbia internetes honlapján az áll, hogy a projektum két fő programja a csatornahálózatok és szennyvíztisztító telepek építése, valamint a rehabilitáció, a rekonstrukció, a rekultiváció és a települések szilárdhulladék-kezelését végző regionális központok kiépítése. El kell érni, hogy a célig vezető út a lehető legkevésbé legyen rögös a polgárok számára. Ügyelnünk kell arra, hogy a lakosok elvárásai maximálisan teljesüljenek, de nemcsak az infrastruktúra által, melyet kapnak, hanem azzal is, hogy a munkálatok kivitelezése idején a lehető legkevesebb kellemetlenség érje őket. Fontos, hogy minél kevesebb utcát, utat kelljen lezárni, hogy ne alakuljanak ki óriási közlekedési dugók a városban és a környező településeken. A Tiszta Szerbia fejlesztés a tervek szerint körülbelül 2,5 millió ember számára hoz pozitív változást az országban, 69 helyi önkormányzat területén. 5,2 millió méternyi szennyvízelvezető hálózat kiépítése szerepel az elképzelésben, a tisztítóüzemek száma pedig csaknem a felét teszi ki majd a Szerbiában szükséges mennyiségnek — olvashatjuk ugyancsak a honlapon.

Országos szinten pillanatnyilag talán ez a legjelentősebb beruházás, ám Szabadkán és környékén számos kisebb, a helyiek számára igen fontos munkálat van tervben. Az egyik ilyen a bajmokiakat érinti, akik hosszú évek óta reménykednek abban, hogy a valaha a leglátogatottabbnak számító úszómedence ismét működőképes lesz a településen, a sportközpont területén. Megtudtuk, erre az idén minden esély megvan, hiszen a város 12 millió dinárt szánt a komplexum rekonstrukciójára. Az illetékesek január közepén aláírták a szerződést a munkálatok kivitelezőjével, a szabadkai Hydrosystems Kft.-vel, és amint az időjárási feltételek megfelelőek lesznek, elkezdődhet a medence felújítása, a felszerelés korszerűsítése.

Tavaly egyébként a sportközponton belül már végeztek munkálatokat, az öltözőket újították fel, és rendezték azokat a termeket, amelyeket a labdarúgók használnak az edzések során. Ezekre a munkálatokra Vajdaság Autonóm Tartomány és Szabadka Város költségvetéséből különítettek el eszközöket. A cél azonban az, hogy lassan, de biztosan az egész sportközpont újjászülessen.

A medence felújítási munkálatainak befejezésére két hónap áll a kivitelezők rendelkezésére, ezért a bajmokiak ezúttal joggal reménykedhetnek abban, hogy az idén, a legforróbb nyári napokon, már nem a szomszédos települések valamelyikének úszómedencéjében kell keresniük a felfrissülést.


Az egész komplexumra ráfér a felújítás

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..