home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Szemétgyűjtés a jótékonyság jegyében
Kartali Róbert
2021.10.03.
LXXVI. évf. 39. szám
Szemétgyűjtés a jótékonyság jegyében

Rendhagyó szemétgyűjtési akciót tartott szombaton a Vajdaság Erdei Közvállalat szabadkai kirendeltsége a városhoz közeli erdőkben. Az akció három helyszínen zajlott mintegy ötven résztvevővel, a szelektíven gyűjtött szemetet végül értékesítették, és a befolyt összeget jótékonysági célra ajánlották fel.

A hulladékot szelektíven gyűjtötték, a PET-palackok és az alumíniumdobozok külön-külön zsákokba kerültek, és külön helyre a használhatatlan, újrahasznosításra alkalmatlan hulladék. Ehhez hasonló szelektív hulladékgyűjtésre még nem volt példa a Szabadka menti erdőkben.  

— Az erdő kerülete 60 kilométer, hatalmas területet kellene bejárni, most arra fókuszáltunk, hogy azt a három-négy pontját tisztítsuk meg, ahol a legtöbb szemét található — nyilatkozta lapunknak Czékus Borisz, a Vajdaság Erdei Közvállalat szabadkai igazgatóságának munkatársa, az erdők védett területeinek őre. Kiemelte, fontos volt, hogy ezt még a tél beállta, a nagy szelek és esőzések előtt megtegyék. Ilyentájt húzódnak be a vadak az erdőbe, és a szagot követve megtalálják, majd pedig még jobban széthúzzák a szemetet, így célszerű volt ezt megelőzendő rendbe tenni ezeket a területeket. — Szabadkai szervezetekkel együttműködve tartottuk meg az akciót. A szabadkai Október 10. Általános Iskola küldött egy 12 fős csoportot, élükön egy tanárnővel és az igazgatónővel, ők a kelebiai erdőben található Majdán-tó környékén szedték a szemetet. A Spartacus Hegymászóklub 8-10 fős csoportja a Majsai út végén kezdődő erdőszakasznál gyűjtötték a szemetet. A Poželi želju természetjáró csoport pedig a radanováci erdőt tisztították, itt volt a legnagyobb koncentrációja a hulladéknak, így itt mintegy 20-an önkénteskedtek. Mindhárom helyen az erdészet egy-egy munkatársa koordinálta a munkát, és törekedtünk a biztonságra is, így rendőri támogatást is kértünk, hogy küldjenek ki járőröket a helyszínre, mivel gyerekek is részt vettek az akcióban, és sajnos rengeteg nem oda illő személy tartózkodik az erdőben.

A szelektív hulladékgyűjtés eredményeként 82 kg PET-palackot, 16 kg alumíniumot és 8 kg fémhulladékot gyűjtöttek össze, melyet az akció után értékesítettek. Ezenkívül 3 köbméter újrahasznosításra alkalmatlan hulladékot szedtek össze. Az újrahasznosítható hulladék eladásából befolyt jelképes összeget az akció szervezői jótékonysági célra használták fel. Egyeztetve a Vajdasági Jótékonysági Licit illetékeseivel, a befolyt pénzt a hatéves, súlyos betegségben szenvedő Jovana Štikovac számlájára fizették be, akinek még mintegy 80 000 euró szükségeltetik a gyógykezeléséhez. Az akció végén a radanováci erdőben elültettek egy feketefenyőt a hulladékgyűjtés emlékére, ahol fotó is készült a résztvevőkről.

Fotók: Czékus Borisz

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..