home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Személycserék
Tomek Viktor
2016.12.04.
LXXI. évf. 48. szám
Személycserék

A városi képviselő-testület legutóbbi ülésén módosították Szabadka költségvetését, és több közvállalatban is új megbízott igazgatót neveztek ki. Ezenkívül parázs vita alakult ki az ellenzék és a kormánypárti politikusok között több napirendi pont, például a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény kapcsán is. Számos botrány történt az elmúlt időszakban az óvodában, például nemrég kavicsokat találtak a gyerekek bablevesében, ám azóta sem vontak senkit felelősségre a mulasztásért.

Az ülés elején a hatalmi többség nem támogatta a Mozgalom a polgári Szabadkáért kezdeményezését, mely arra vonatkozott, hogy Bajmok, Csantavér ás Palics legyen városi község. Bogdan Laban polgármester újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy az önkormányzat erre még nincs felkészülve, és nincsenek meg az anyagi feltételek sem, majd feltette a kérdést: ezt a kezdeményezést miért nem Maglai Jenő polgármestersége alatt indították el?

— Az olyan nagyobb városoknak sincsenek városi községei, mint amilyen Újvidék. Ha az ellenzék valóban komolyan gondolná ezt a kezdeményezést, akkor az elmúlt két és fél évben vagy az elmúlt húsz évben — amikor a VMSZ volt hatalmon — dolgozott volna rajta. Pontosan tudjuk, hogy a polgároknak mire van szükségük, és a jövőben gondolkodni fogunk ezen a kérdésen is — jelentette ki Laban. Hozzátette, hogy a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézményben is minden rendben van, és hogy az ellenzék ezt a kérdést is a napi politikai csatározásokra használja. Veljko Vojnić, a Naša Radost műszaki igazgatója és a VKT elnökhelyettese is megerősítette a polgármester állítását, és felelőssége teljes tudatában állítja, hogy a bablevesben, melyet a gyerekeknek szolgáltak fel, nem volt kavics, emberi fogyasztásra alkalmatlan tárgyakat csupán a babot tartalmazó zsákban találtak. Az újságírók tévedtek, amikor erről a témáról cikkeztek, és a fotó is hamis, mely állítólag igazolná az írások hitelességét, valamint Jaša Šimić, az intézmény igazgatója sem fogalmazott pontosan, és az óvónők is félrevezették a szülőket — nyilatkozta Vojnić az újságíróknak.

Az ülésen több közvállalat élére új igazgatót neveztek ki. Laban elmondta, hogy ők mindannyian megbízott igazgatók lesznek, és egy éven belül kiírják a pályázatokat. Szerinte ez nem politikai leszámolás, hiszen több igazgató maga mondott le, így a város lépéskényszerbe került. Laban kitért a Palics—Ludas Közvállalat igazgatóváltására: szerinte a városnak nyomós oka van a mostani igazgató menesztésére, és elképzelhetőnek tartja, hogy bűnvádi feljelentést is tesznek.

Maglai Jenő korábbi polgármester, a Mozgalom a polgári Szabadkáért politikusa újságíróknak nyilatkozva elmondta, a külvárosi települések leépülése igen intenzív, viszont a városi községek létrehozásával racionálisabban gazdálkodhatnának a költségvetési eszközökből. 

— 2012-ben is volt egy ilyen kezdeményezés, de akkor azért akadt el az ügy, mert Pásztor István, a VMSZ elnöke nem támogatta — mondta Maglai.

Négy közvállalatban került sor személycserére: a Park Palics Kft. élére Nebojša Darabošt nevezték ki, aki eddig a Városi Tanács beruházásokért felelős tagja volt, az ő helyére Srđan Samardžić került. A Szabadkai Gázművek új igazgatója Ződi Ildikó lett, aki korábban az Üzleti Inkubátort irányította. A Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat élén Tóth Godó Valériát Sugár György váltja, a Palics—Ludas Közvállalatban pedig Márton Ferenc helyére Dobó Márta került.

A Palicsi Nemzetközi Filmfesztivál, valamint a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál tanácsában is leváltottak egy-egy tagot. A Palicsi Nemzetközi Filmfesztivál tanácsában Siflis Zoltán filmrendező helyére Vadlövő Gabriella, a Pannon RTV munkatársa került, a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál tanácsában pedig Ágoston Pribilla Valéria helyére Miroslava Babićot, a Városi Tanács kulturális ügyekkel megbízott tagját nevezték ki. Nemrégiben a szabadkai Népszínház igazgatóbizottságának is ő lett az elnöke. A Városi Választási Bizottságban is személycserére került sor: Bálint Ágota helyére, aki a városi közigazgatás vezetőjének helyettese lett, a VMSZ Nagy Kanász Györgyöt delegálta tagnak.

A több mint nyolcórás ülésen elfogadták a költségvetés kilenchavi megvalósításáról szóló jelentést, és átütemezték az idei büdzsét. A hatalmi többség szerint az idén nagyobb bevételre lehet számítani.


A nyitókép Szabó Attila felvétele

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..