home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Szellemi örökségeink kincsestára
Martinek Imre
2023.09.25.
LXXVIII. évf. 38. szám
Szellemi örökségeink kincsestára

Életképek a Magyar Örökség 106. díjátadó ünnepségéről

„...az okos embereknek nem a hímes szók, hanem az erős valóságok tetszenek”

(Gondolatébresztő Pázmány-idézet dr. Klinghammer István, a Magyar Örökség Díj Bírálóbizottsága elnökének köszöntőjéből)

Jelen esztendő szeptemberének 23. napján, az őszi nap-éj egyenlőség kalendáriumi időpontján tartották meg Budapest IX. kerületében, a Ráday Ház dísztermében az idei harmadik, illetve a rangos elismerés létrehívásának évétől (1995) számított, sorrendben 106. alkalommal a Magyar Örökség díj átadóját.

Ez a díj, mely egyúttal a nemzeti összetartozás érzését is erősíti, a világ magyarságának szellemi becsületrendje. A polgárok szabad akaratából létrejött Magyar Örökség és Európa Egyesület civil intézmény — melynek feladata a magyar értékek felmutatása a jelen számára és megőrzése az utókornak — ezzel a kitüntetéssel több mint negyedszázada a magyarság erkölcsi és szellemi teljesítményét ismeri el.

A legutóbbi díjkiosztón az alábbi személyekre és institúciókra vonatkozó laudációkat hallhattuk: a Magyar Történelmi Zászlósor; a pécsi Apagyi Mária zongora- és oboatanár, okleveles zongoraművész, az integrált művészeti munka jeles pedagógusegyénisége, illetve párja, a szép emlékű Lantos Ferenc Kossuth-díjas akadémikus, festő-, grafikus- és képzőművész, művészpedagógus munkássága; a gyulafehérvári Szent Mihály Római Katolikus Székesegyház; Eperjes Károly színművészete; a Magyar Állami Népi Együttes (MÁNE) művészete; a Szerelmes földrajz című portrésorozat, valamint a Téka együttes népzenei, oktatási és közösségépítő szolgálata.  

A kemény két órába sűrített gála nyitányát a Nemzeti ima hozta, a záróakkordokat pedig a Szózat. Az alkalmi orkesztrációs köretet a Téka együttes biztosította, a MÁNE képviselőinek alkalmi tánckoreografiáját pedig Pál István — Szalonna és Bandája kísérte. Az előbbi széki, az utóbbi pedig kalotaszegi motívumokat hozott.

A Magyar Örökség és Európa Egyesület, valamint a Magyar Örökség díj fő támogatója az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság volt, az idei negyedik, összesített sorrendben 107. díjátadó ünnepség kijelölt dátuma pedig december 16-a lett.

Fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..