home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Szellemfalu és rózsa tövis nélkül
Csermák Zoltán
2017.06.27.
LXXII. évf. 25. szám
Szellemfalu és rózsa tövis nélkül

Nyári érdekességek az Alpok-Duna-Adria adásában

Színes témákkal jelentkezik csütörtökön az Alpok-, a Duna- és az Adria menti országok közös televízió műsora. A kutyafogat és a természetvédelem áll a fókuszban, s a nézők egy hajdani falu falai közé is bepillanthatnak.

 

A nyári kánikulához illő összeállítással kedveskedik nézőinek június 29-én az Alpok-Duna-Adria magazin, a 35. évében járó, televíziós együttműködésben készített műsor.

Horvátország  méltán közismert a természeti kincseiről.  A Samobori-hegység  lágy lankái lélegzetelállító zöldellő oázisokat rejtenek. A kirándulóknak  időnként  kellemetlen meglepetésben lehet részük, mert  ki tudja, honnan  ideszállított hulladékok, például autóroncsok kerülnek az útjukba.  A  „Tisztítsuk meg Horvátországot” mozgalom elindítói  ez  ellen tesznek lépéseket.

Az Udinétől mintegy ötven kilométerre  északnyugatra  elterülő  Redonai-tó mélye csodálatos titkokat rejt.  Az 1950-es években egy duzzasztóművet építettek itt, s emiatt a Meduna-folyó vize,  a gát megépítése  után, lassacskán elárasztotta a környék három települését.  Ma  egyfajta  látványosságnak számít, amikor a  száraz

időszakokban,  mintegy varázsütésre, újra előbukkannak  a  víz tükre  alól az  egykori falu épületmaradványai.

Hering Tamás, Magyarország legeredményesebb kutyafogat hajtója Európa-bajnoki címmel büszkélkedhet.  Húsz éve rendszeresen indul versenyeken, több mint 130 alkalommal állt dobogón, ebben  a nálunk  még rövid múltra visszatekintő sportágban.  A kutyaszánhajtás téli sport, viszont hóban edzeni nem sok lehetősége van hazánkban. Éppen ezért, Tamás több edző-kocsit is épített magának a különböző évszakokra. Két éve kutyafogat túrákat is vezet a Mátrában, hogy ezzel biztosítsa négylábú társai nyári edzését és persze némi pénzt a világversenyekre.

Egy bajor család mindenféle finomságokat készít rózsasziromból. A rózsalikőrtől kezdve a mustáron, csokoládén, zselén át a fűszerekig és tésztákig mindent saját termesztésű rózsaszirommal ízesítenek. Ehhez naponta több mint 2500 rózsabokor szirmait kell leszedni és feldolgozni. Ekkora feladattal csak családi összefogással lehet megbirkózni.

Szerkesztő: Sári Zsuzsa
Adás: június 29., csütörtök  (Duna – 7.50)
Ismétlés: aznap (Duna World 15.00)                  
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..