home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Szelfimúzeum Szabadkán
Kartali Róbert
2022.11.08.
LXXVII. évf. 44. szám
Szelfimúzeum Szabadkán

A fényképstúdióként is működő kávézó két hónappal ezelőtt nyílt meg, azóta töretlen népszerűségnek örvend. A vállalkozás ötletgazdája és megvalósítója Bálint Ildikó, aki kezdő vállalkozásának fejlesztése érdekében részt vesz a vajdasági vállalkozói közösség erősítését célzó Vajdasági Mentorprogramban, melyet a Prosperitati Alapítvány az idén harmadszor szervezett meg.

* Mi ez a szelfimúzeum, és hogyan született meg az ötlet a megvalósítására?

— A szelfimúzeum két részből áll, van egy galéria része és van egy minikávézó is mellette. Egy véletlen beszélgetés során hallottam először erről, felkeltette az érdeklődésemet, hogy vajon mi lehet ez. Rákerestem az interneten, és láttam, hogy ez mennyire szuper dolog, hogy külföldön dübörög, és nem is értettem, nálunk miért nem jutott eszébe még senkinek. Rögtön tudtam, hogy ezt én akarom, eldöntöttem, megcsinálom. Most úgy tűnik, hogy van rá igény, hiszen mindenki mindenhol szelfizik és posztol az online felületekre, legyen az Facebook, Instagram, TikTok vagy bármi.

* Korántsem mindegy, hogy milyen a háttér, itt pedig éppen erre helyeztétek a hangsúlyt.

— Igen, különböző helyszíneket hoztunk létre különböző témákkal. Kreatívan ki lehet használni mindegyiket. A határokat csupán a vendégek képzelete korlátozhatja, hogy milyen képeket készítenek.

* Ki a célközönség? A fiatalok?

— Nem. Pedig határozottan biztos voltam abban, hogy a fiataloknak hoztam létre valamit, de az idő azt mutatja, hogy nem. A harminc és ötven év közötti hölgyek érdeklődnek leginkább a szelfi iránt. Igénylik az odafigyelést, a törődést, és amikor eljönnek, segítünk, megmutatjuk nekik, hogyan kellene pózolni. Nagyon egyszerű mozdulatokkal hihetetlen profi képeket lehet csinálni, és ezt szeretik, élvezik.

* Milyen hátterekkel várjátok a vendégeket?

— Különböző tematikák szerint alakítottuk ki a háttereket. Van egy börtönrészlet, halloweensarok és más érdekes helyszínek. Az egyik legkedveltebb a gazdag szoba, ahol van egy aranykád, ahol pénzt lehet dobálni, van aranypezsgő, aranyrudak, cilinder. A western témát is nagyon szépen kiviteleztük, itt a háttér egy 3D hatású fólia, melyhez ha az ember odaáll, és megfelelően helyezkedik el, akkor úgy tűnik, mintha valóban belecsöppent volna abba a világba, mintha valóban ott volna.

* Ezek a helyszínek időről időre változnak?

— Vannak boxok, melyek főtémája megmarad, viszont új kellékeket kapnak, és vannak, amelyek szezonálisak. Most lesz egy halloweenstílusú, később készülünk a karácsonyra, a Valentin-napra, a nőnapra, a húsvétra, nyáron pedig jön a nyaralós téma.

* A vendégek akár bérbe is vehetik ezt a helyet?

— Akár több órára is, de nem muszáj bérbe venni. Vannak jegyek, a felnőtteknek 650 dinár a 90 perc. Másfél óra itt bőven elég. Ez alatt az idő alatt ki tudják használni a háttereket, mi segítünk nekik akár a saját telefonjukkal, akár a fényképezőgéppel, ha megkérnek rá, és aztán a kávézóban leülnek, átnézik a képeket, melyeket készítettek. Emellett a helyet ki is lehet bérelni: születésnapra, lánybúcsúra, bármilyen rendezvényre. Az ilyen események alkalmával teljesen zárt körű a helyszín, a kávézóval együtt. Az alsó korhatár tizennégy év. Volt már fiatalabb korosztály is, aranyosak, kedvesek, szeretjük őket, de ez nem egy tipikus játszóház. Vagyis lehet játszóház, de felnőtteknek.

* Említetted, hogy családi összefogással, külső segítség nélkül szereztétek be ezeket a kellékeket.

— Hatan vagyunk testvérek, van négy öcsém és egy húgom, én vagyok a legidősebb. Összefogott a család a vállalkozás érdekében. Nagyon-nagyon sokat segítettek, és a párom is maximálisan támogatott. Mindent saját kezűleg csináltunk.

* Én erről a vállalkozásról egy, a Prosperitati Alapítvány által szervezett rendezvényen hallottam először. Sikerült igényelni támogatást a vállalkozás beindításához?

— Semmilyen támogatást nem vettem igénybe.

* Viszont részt veszel az alapítvány által szervezett Vajdasági Mentorprogramban. Mit vársz ettől a lehetőségtől?

— Már a nyitónapon nagyon sokat tanultam. Hiszem, hogy mire a végére érek, addigra javul az önismeretem, és egy jó célirányt tudnak majd a mentorok mutatni, akikről én mint kezdő vállalkozó példát vehetek. Ez a vállalkozás még nincs két hónapos, nagyon friss a dolog, vagyis nagyon-nagyon kezdő vállalkozó vagyok.

* Mik az eddigi tapasztalatok?

— Vegyesek. Nagyon jól fogadják, van érdeklődés. Szükség volt valami ilyesmire, egy kis vidámságra, valami másra. Több iskolából felkerestek, voltak itt a Politechnikai Középiskolából, két általános iskolából, az MTTK-ról, úgyhogy örülök, hogy ekkora az érdeklődés.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..