home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Szelet fogott a vitorla
Tóth Tibor
2021.06.11.
LXXVI. évf. 21. szám
Szelet fogott a vitorla

Folyamatban van a 2021-es vitorlásidény. A Palics Vitorlásklub tagjai már több rangos versenyen vannak túl, és a sikerek ezúttal sem maradtak el. Az elmúlt, a koronavírus-járvány miatt meglehetősen nehéz évben a palicsiak az országos bajnokság összesített rangsorában négy dobogós helyet szereztek: Boja Krisztina megnyerte a laser 4.7-es hajóosztály küzdelmeit, Nenad Zakić az optimista, Molnár Bertalan szintén az optimista kategóriában, de a 12 éven aluliak között, a 2. helyet érte el, míg Danilo Bešić laser standardban a dobogó harmadik fokára állhatott.

— Tavaly több kihívással szembesültünk. Az ismert helyzet miatt az edzések és a versenyek is későbbre tolódtak. A vitorlázás az egyik legbiztonságosabb sport, hiszen a futamok szabadtéren, a vízen vannak megrendezve, így megtarthattuk a vajdasági és az országos bajnokságot, versenyzőink táborokban is részt vettek. Elégedettek lehetünk, hiszen tagjaink eredményesnek bizonyultak, a klub pedig továbbfejlődött — értékelt Kikity Andrea, a Palics Vitorlásklub tagja, a Szerbiai Vitorlásszövetség alelnöke.

A klubnak mintegy 60 tagja van, ebből a versenyzők száma 20-ra tehető. A hajóosztályok közül az optimista, a laser (ezen belül a laser 4.7-es, 5.7-es és standard), valamint a finn kategória található meg az egyesületben. A palicsi vitorlázók az idén hat futamon szálltak vízre: a finn hajóosztály képviselői egy match race típusú versennyel nyitották a szezont, majd az optimista hajóosztályban versenyzők részére következett a húsvéti futam, melyet a Reful-kupa, a május 1-jei regatta, a délkelet-európai nyílt bajnokság (SEEOOC) és a tartományi nyílt bajnokság követett. A klub egyik tehetsége, Nenad Zakić, edzőjével, Dejan Zakićtyal Olaszországban, a Garda-tónál tartózkodik, ahol a Garda Meeting elnevezésű regattán vesz részt. A palicsi versenyzőkre vár még a tihanyi tábor, majd a csapat Golubacra, az országos bajnokság zárófutamaira utazik.


Verseny a Palicsi-tavon (Forrás: Palicsi Vitorlásklub)

— A legnagyobb és legjelentősebb, hazai vízen lebonyolított versenyen, a délkelet-európai bajnokságon összesen 61 észak-macedóniai, montenegrói, magyarországi, szlovákiai, romániai és szerbiai, 7 és 15 év közötti fiatal vett részt. A Palics Vitorlásklub versenyzői három érmet szereztek: Nenad Zakić összesítettben és a fiúk mezőnyében is a 3. helyen végzett, míg Molnár Bertalan szintén 3. lett a 12 éven aluli fiúk mezőnyében. A háromnapos regattát az országos bajnokság keretében is pontozták, ahol Zakić összesítettben és a fiúk mezőnyében, Molnár pedig a 12 évnél fiatalabb fiúk között végzett az 1. helyen — mondta Dejan Zakić, a Palics Vitorlásklub edzője.

A 14. alkalommal megtartott regattára a versenyzők mellett a bírók is szívesen utaznak Palicsra.

— A főbíró Horvátországból érkezett, mellette egy osztrák és egy nemzetközi képesítésű, szerbiai versenybíró figyelt arra, hogy minden a szabályok szerint történjen, az óvások elbírálása alkalmával pedig a világháló segítségével egy olasz és egy német szakember is csatlakozott hozzánk. A verseny rendezője, Farkas Péter személyében, Magyarországról érkezett. A Palics Vitorlásklub gyümölcsöző kapcsolatot ápol a magyarországi vitorlásklubokkal. Soltész Miklósnak, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkárának jóvoltából tavaly és az idén is meghívást kaptunk az agárdi táborba, a Rákóczi Szövetségtől pedig Tihanyba, a kezdő vitorlázók részvételével megtartandó táborba. Számunkra nagyon fontos a magyarországi kapcsolatok ápolása és építése, mivel Magyarországon a vitorlázás és a versenyrendezés is fejlettebb. Nincs elég helyünk sem a kikötőben, sem a hangárban, így most az infrastruktúra fejlesztésén gondolkodunk — emelte ki Kikity.

A Palics Vitorlásklub az idén is otthont ad a népszerű vitorlástábornak, mely június 28-án indul, és tíz napig tart. A tábort az egyesület egyik edzője, Dubicsanac Attila vezeti, az érdeklődők pedig a klub Facebook-oldalán és e-mail-címén (jkpalic@gmail.com) kaphatnak bővebb információt.

Nenad Zakić tavaly részt vett az Európa-bajnokságon, az idén pedig kvalifikálta magát a világbajnokságra. Apukája és nagybácsija is ezzel a sportággal foglalkozott, így öt évvel ezelőtt ő is hajóba szállt.

— Emlékszem, hogy kezdetben féltem erős szélben kimenni a vízre, nem szerettem volna felborulni, de később már megszoktam. Leginkább a barátkozás fogott meg, hiszen kiváló a társaság. Pályafutásom eddigi legjobb eredményét a múlt héten a délkelet-európai bajnokságon értem el, melyen bronzérmet nyertem, a hazai versenyzők közül pedig a legjobb lettem. A megmérettetés nehéz volt, hiszen részt vettek rajta a magyarországi versenyzők is, akik az erős szélben jobbnak bizonyultak. Az országos bajnokságot szeretném megnyerni, a vb-n pedig mindent megteszek a minél jobb helyezésért — vázolta terveit Zakić.

Molnár Bertalan is öt éve vitorlázik. Az első lépései egy kicsit nehezebbek voltak, de kitartása meghozta a várt eredményt. Több versenyt megnyert, szinte mindig a dobogón végez. A délkelet-európai bajnokságon is a pódiumra állhatott a 12 éven aluliak között, összesítettben pedig a 61 vitorlázó versengésében a 12. helyet szerezte meg.

— Imádok vitorlázni, sokat vagyunk a természetben, a vízen, a levegőn. Szeretnék még nagyon sok szép eredményt elérni, világ- és Európa-bajnokságra még nem gondolok. A vitorlázást mindenkinek ajánlanám, kortársaimnak is, jöjjenek el a klubba, próbálják ki, biztosan nem fogják megbánni — biztatott Bertalan.

A Palics Vitorlásklub tagjaira még több jelentős verseny vár az idén, a cél pedig természetesen a minél jobb szereplés és a folyamatos fejlődés.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..