home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Szél ellen araszolva
Martinek Imre
2020.10.01.
LXXV. évf. 39. szám
Szél ellen araszolva

A legfiatalabb korosztály aktív felzárkóztatásával tartották meg szeptember 19-én Versecen a város neves szülöttére, Herczeg Ferenc írófejedelemre emlékező ünnepnapot. Sorrendben huszonharmadik alkalommal.

Beidegződött emberi szokásunk, hogy — egy-egy patinás rendezvényt méltatva — felemlegetjük azokat a régi, szép időket, amikor bezzeg… még annyian voltunk, mint csillag az égen meg fűszál a réten! Ami persze valahol igaz is, viszont a közösség ereje éppen akkor ismerszik meg a legjobban, midőn a maroknyi kevésből kell nagyot és maradandót alkotnia.

Mint ismeretes, Versecen a múlt század ’90-es éveiben szűnt meg a magyar nyelvű oktatás. Mármint az intézményes keretek között zajló. A keletkezett űrt a helyi Petőfi Sándor Kultúregyesület igyekezett némileg kitölteni, éveken át tartó és válogatott megpróbáltatások közepette. Alternatív megoldásokat keresve és találva. Legtöbbször szél ellen araszolva. A bátrak elvetemült szívósságával és lelkesedésével.


Ügyességi főpróba a vetélkedő előtt

A verseci magyarság és barátai összefogódzásának legfrissebb (siker)története a Kápolnahegyen, pontosabban az idestova háromszáz évvel ezelőtt épített és felszentelt Szent Kereszt hegyi kápolna előtti téren, illetve annak befogadó helyszínt és biztonságot adó falai mögött kezdődött vala. Huszon-egynéhány gyermek aktív felzárkóztatásával, ami egy igen viszonylagos adat. Szám. Sokak számára kevés. Ellenben ha a dolgokat ama tények ismeretében is hajlandóak vagyunk megvizsgálni, hogy a dél-bánsági régió szórványmagyarságának egyes iskoláiban összesen sincs ennyi diák, a magyar tannyelven tanulókról nem is beszélve, nos… S lám, még mindig vannak/vagyunk!

Gyermekjátékok Herczeg Ferenc idejéből — ezzel a vezérmottóval szólították meg és gyűjtötték egybe tehát elsősorban városuk és környékük gyermekeit, illetve nagyobbacskáit az idei Herczeg Ferenc-ünnepnap szervezői. Eljöttek a hétvégi óvodások és az anyanyelvápolók, erősítésként pedig az Ürményházi Ifjúsági Klub (ÜIK) keretében tevékenykedő bábcsoport érkezett. A csapatok különféle ügyességi diszciplínákban (gyors- és akadályfutás, zsákban ugrálás, karikák és labdák célba dobása, parittyázás és gólyalábakon sétálás, valamint ugrókötelezés) igyekeztek teljesíteni. Krizbai Irena, Radosavljev Bodnár Mária, Krizbai Béla és Fodor Tamás helybéli csapatkapitányok szakmai felügyelete alatt. Az uzsonnaszünettel, eredményhirdetéssel és díjkiosztással egybekötött pihenő után pedig a Nyulacska háza című bábelőadás részesei lehettünk, Móricz Elvira ürményházi pedagógus felkészítésében. Mindnyájan. Nyakunkban a hétvégi óvodások „varázskonyhájában” készült mézeskalács aranyéremmel, melyet egyesek ott helyben és frissiben el is majszoltak. Jobban belegondolva, tulajdonképpen minden valóban értékes plecsninek ez lenne a sorsa. Igen ám, csakhogy ezekről a valóban lényeges teendőkről szinte sohasem szokás kikérni a gyerekek véleményét. Az egymással haszontalanságok miatt torzsalkodó világunkban meg végképp nem.


Lantos Ilona

Élményből, az üveggolyóként csillogó messzeségből és nevetésből ki-ki korlátlan mennyiségben tarisznyázhatott önmagának, csupán a fehérre meszelt kistemplomot nem vihette haza piaci szatyrában. No, de sebaj, nem sikerült ez annak idején a gyermek Herczeg Ferencnek sem! A szép emlékű patikárius, majd a kisváros bürgermájszterének választott apa csemetéjének, aki a későbbi korokban, vagyis felnőttként és főleg magyar érzületű író(fejedelem)ként kitörölhetetlen emlékjelet állított szülővárosának. Benne pedig az örökös végvári küzdelmeket vívó magyar és sváb közösségeknek.

Az Úr megtartó kegyelméből viszont mi még jelen vagyunk. Egymással érdemben találkozni, ismerkedni, beszélgetni, nemzeti imánkat egy szívvel-lélekkel énekelve el. Határtalan együvé tartozásunk jegyében. Élőben. Feltett szándékkal továbbá, hogy eme csomópontjaink révén nemcsak a rég- és a közelmúlt értékeit legyünk képesek beleintegrálni jelenünkbe, de az orca nélküli megoldásokat felkínáló jövő rémképei ellen is tudjunk és merjünk majdan lépni. 


Kiss Mónika

A találkozó irodalmi vonatkozású része Börcsök Erzsébet írónő sorainak megidézésével indult. „Csak elmenni ne kellene soha…” Krizbai Hajnalka nyugalmazott tanítónőnek, a verseci magyar kultúregyesület titkárának, a Herczeg Ferenc-emléknapok megálmodójának, létrehívójának és lelkes mozgatójának köszöntője előtt. Nem, messzemenően nem volt telt házas esemény a délutáni műsorprogram. Földanya havának harmadik szombatján. 2020-ban. Sokkal inkább egy családi(as) összejövetel. Kemény hét hónap absztinencia után. Az egybegyűlteket, úgyszólván a sor végén, Lantos Lajos egyesületi elnök is üdvözölte. Továbbá ft. Palatinus Alen helyben szolgáló plébános, aki a közösség és az egyház együttműködésére épített gondolatmenetébe a magyarság és a kereszténység megtartásának a szükségességét is beleszőtte. A Herczeg Ferenc gyermekkorát méltató irodalmi összeállítást, Szemelvények Herczeg Ferenc emlékezéseiből címmel, Lantos Ilona, Kiss Mónika és Bene Anna egyesületi tagok tolmácsolták.


Bene Anna

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Tanács és a Csoóri Sándor Alap támogatásával megvalósult rendezvényt személyes jelenlétével mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Sutus Áron, a VMMSZ elnöke, Kovács Elvira és Móricz Pintér Annamária parlamenti képviselő is megtisztelte.

 
Az ürményházai bábosok

Fényképezte: Martinek Imre, Martinek Viktor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..