home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Székházavató volt Moholon
Tóth Lívia
2022.10.31.
LXXVII. évf. 43. szám
Székházavató volt Moholon

Avató- és házszentelő ünnepséget tartott Moholon a Csobolyó Művelődési Egyesület. Az épület megvásárlása, a felújítási munkálatok végső szakasza Magyarország Miniszterelnöksége Nemzetpolitikai Államtitkársága jóvoltából, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával, az MNT finanszírozásával valósult meg.

Az eseményen jelen volt Fremond Árpád, a Magyar Összefogás listavezetője, Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke és Magyar Összefogás lista több jelöltje is.

Az egyesület és a székház történetét Patyi Lajos elnök ismertette, majd beszédét ezzel a gondolattal zárta: az álom megvalósulása erősíti közösségünket, a megerősödött közösség jól érzi magát, és itt fog maradni.

Fremond Árpád, a Magyar Összefogás listavezetője felszólalásában elmondta, a székház vásárlására 2021-ben 3 millió dinárt fordíthattak a moholiak. A második az építkezés fázisa volt, mely 16 millió dinárból jöhetett létre, és lesz egy harmadik szakasz is, hogy a megkezdett munkálatok teljes egészében befejeződhessenek.

— Ha nincs közösségi összefogás és összetartás, akkor mindez nem sikerülhetett volna. Akkor tudunk segíteni, ha a közösség összefog, egy irányba halad, és mindannyian egyet akarunk. Mi pedig azért tudunk támogatást nyújtani, mert rengeteget dolgoztunk azon, hogy megvalósítsuk a vajdasági magyarok kulturális autonómiáját. Ez a mi Magyar Nemzeti Tanácsunk, legyünk büszkék rá, hiszen a határon túli magyar közösségek közül nincs mindenkinek ilyen lehetősége. Az, hogy a magyar kormány tud minket segíteni, az MNT-nek köszönhető, mert van egy olyan intézményünk, amely a szerbiai jogrendbe beilleszkedett, a szerbiai kormány is támogatja, és meg tudjuk ezeket a fejlesztéseket valósítani.

Az egybegyűlteket Tóbiás József, a VMSZ adai községi elnöke köszöntötte, Rigó Flórián, a VMSZ moholi helyi szervezetének elnöke pedig köszönetet mondott mindazoknak, akik életre hívták az egyesületet, és a legnehezebb időszakban is fenntartották.

A székházat Világos Miklós plébános szentelte fel, az ünnepi műsorban bemutatkoztak az egyesület csoportjai, a Szélike, a Pitypang, a felsős lányok, a Róna tamburazenekar, Pataki Viktor versmondó és a moholi nyugdíjas-egyesület Napsugár népdalkórusa.

A rendezvényről november 2-ai nyomtatott lapszámunkban is olvashatnak.  

Fényképezte: Tóth Lívia

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..