home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Székek, robotok, könyvek és rajzok
Tóth Tibor
2021.01.07.
LXXV. évf. 52. szám
Székek, robotok, könyvek és rajzok

A magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményben több jelentős beruházás történt az elmúlt években, a legújabb a Művészetek Házának színháztermét érintette. A helyi Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola sikeres pályázata a robotokhoz köthető, Horgoson pedig az olvasást és a képzőművészetet népszerűsítették.

Magyarkanizsa Önkormányzata sikeresen pályázott a szerbiai Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium Városok a fókuszban elnevezésű kiírására. Az önkormányzat rendkívül szerteágazó projektummal vett részt a pályázaton, melyben a város kulturális öröksége, a jelenlegi állapot és azok a pontok is szerepeltek, ahol megvannak a lehetőségek a fejlesztésre. A pályázat kiírója arra volt kíváncsi, hogy a művelődés területén hol valósíthatóak meg olyan jelentős fejlesztések, amelyek hozzájárulnak mind a gazdaság élénkítéséhez, mind az önkormányzat kulturális téren történő további fejlődéséhez.


Nadrljanski Tornai Erika, Vörös Túrú Anita és Sarnyai Károly megtekintik az új szőnyeget és a székeket 

— Az idei, rendhagyó évben számos eseménnyel lettünk szegényebbek, de a munka nem állt meg. Önkormányzatunk számára nagyon fontos a színvonalas művelődési életről való gondoskodás polgáraink számára, ezért művelődési intézményeink felszerelésének megújítását, fejlesztését kiemelt jelentőségűnek tartjuk. Reményeink szerint a megszépült színházterem számtalan szórakoztató és művelődési műsornak ad otthont a jövőben — mondta Vörös Túrú Anita, a községi tanács művelődéssel és civil szervezetekkel megbízott tagja.

A Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium 4 millió dinárral támogatta a projektumot, a fennmaradt 4 millió dinárt pedig a Cnesa OMI és az önkormányzat fedezte.


A nagyterembe 320 új szék került

— A székek száma nem változott, tehát továbbra is 320 ülőalkalmatosság várja a látogatókat. A székek és a padlószőnyeg már harminchárom évesek voltak, de sikerült őket kiváló állapotban megőriznünk. Bízunk benne, hogy az új székek és a szőnyeg is legalább ennyi ideig, esetleg még tovább szolgálják majd a művelődési események iránt érdeklődőket. A LED-csíkos lépcsővilágítás elsősorban azon személyek biztonságát szolgálja, akik előadás előtt, alatt vagy után közlekednek a lépcsőkön. A régi székek még mindig használhatóak. Az önkormányzattal együtt felhívást intéztünk a községben működő intézményekhez, szervezetekhez, egyesületekhez, így 100 szék a horgosi Kárász Karolina Általános Iskolába került, a fennmaradó 220 pedig Sutus Áronnak, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnökének javaslatára a magyarcsernyei Művelődési Házban lelt új otthonra — mondta Nadrljanski Tornai Erika, a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény igazgatója.

A Cnesa vezetősége nagyon sok eseményt kénytelen volt az online térbe helyezni, de reménykednek, hogy a vírushelyzet jobbra fordulásával a polgárok is megtekinthetik majd a megújult színház- és mozitermet.

 

Népszerű a robotika

A magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola sikeresen pályázott a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt pályázaton. Az elnyert összeg 980 000 forint, melyet eszközbeszerzésre fordítottak. A pályázat célja a matematikai, természettudományi és digitális kompetenciák erősítését célul kitűző, hazai és határon túli tehetségsegítő programok támogatása volt. Az iskola keretében működő robotikai tehetséggondozó szakkörön 41 tanuló vett részt. Szepesi Zoltán, a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola igazgatója elmondta, az elsődleges elképzelés az volt, hogy a tanulóknak újszerű tartalmakat kínáljanak, melyek egyaránt fejlesztik a logikus és a természettudományokkal kapcsolatos gondolkodást is. Bagány Igor, az intézmény informatika- és matematikatanára kiemelte, a három robot nulláról való felépítéséhez mérnöki gondolkodásra volt szükség a gyerekek részéről, akik be is programozták őket. Egy robot működését Kiss Botond 7. osztályos tanuló mutatta be.


Kiss Botond a robottal, a háttérben Bagány Igor, az iskola informatika és matematika tanára

 

Karácsonyi könyvvásár és rajzpályázat

A magyarkanizsai József Attila Könyvtár horgosi fiókkönyvtárának és a Westbook könyvesboltnak a szervezésében a horgosi Művelődési Házban karácsonyi könyvvásárt tartottak, illetve kiállítás is nyílt a Terülj, terülj, asztalkám! elnevezésű képzőművészeti pályázatra érkezett alkotásokból.

Az előcsarnokban több mint száz kiváló kötet közül választhattak a tárlatra látogatók. Regények, képeskönyvek, kifestők, gyermek- és ifjúsági könyvek egyaránt megtalálhatóak voltak a kínálatban. Sós Nóra, a Művelődési Ház programkoordinátora elmondta, a rendezvénnyel az olvasást szerették volna népszerűsíteni, de a könyvvásárra betérők a képzőművészeti pályázatra érkezett alkotásokat is megtekinthették. A 62 rajz közül óvodás kategóriában Szalma Eliána és Vass Jázmin a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény Napraforgó óvodájából értek el kimagasló eredményt. A kisiskolások korcsoportjában Ződi Heléna (szabadkai Kizur István Általános Iskola) érdemelte ki az első díjat, a második helyen Pakai Petra, a harmadikon pedig Ladócki Dorottya (mindketten horgosi Kárász Karolina Általános Iskola) végzett. Különdíjat Cifra Gábrijel, Ponác Kata és Filep Márk kapott. A gyerekek a kiállítás alatt, 10 és 17 óra között bármikor átvehették nyereményüket, ottjártunkkor a bronzérmes Ladócki Dorottya kapta meg jutalmát.


Ladócki Dorottya a jól megérdemelt ajándékokkal a rajzok előtt

— Rajzom karácsonyi asztalt ábrázol tányérokkal, pulykával. Az igazság az, hogy jobban szeretek rajzolni, mint olvasni, amit elolvasok, azt le is rajzolom. Nagyon örülök az ajándéknak, mely édességet, könyvet, íróeszközt és oklevelet tartalmaz — mondta Dorottya.

Az elképzelések szerint a következő évben havonta tematikus programokat tartanának a Művelődési Házban, ha a vírushelyzet mindezt lehetővé teszi.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..