home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Szegény embert még az ág is húzza
KUCSERA Géza
2005.04.27.
LX. évf. 17. szám

A húsvét, a feltámadás évente új reményekkel, hittel tölt el bennünket, és ilyentájt, tavasszal az ember még abban is bízik, ami máskor távolinak, megvalósíthatatlannak tűnik. Mi vajdaságiak joggal bíztunk abban, hogy az omnibusztörvény rendelkezéseit a Köztársasági Képviselőház és a kormány is beta...

A húsvét, a feltámadás évente új reményekkel, hittel tölt el bennünket, és ilyentájt, tavasszal az ember még abban is bízik, ami máskor távolinak, megvalósíthatatlannak tűnik. Mi vajdaságiak joggal bíztunk abban, hogy az omnibusztörvény rendelkezéseit a Köztársasági Képviselőház és a kormány is betartja, hisz az adott szó kötelez, legalábbis Európában ez így van. Hát nálunk a dolgok másképpen működnek.
A Tartományi Képviselőház döntést hozott három tanítóképző egyetem létrehozásáról Vajdaság különböző városaiban. Erre feljogosítja a fent említett törvény. Természetesen mindhárom intézményben az itt élő kisebbség nyelvén is folyna oktatás, képzés. Folyna, ha a köztársasági oktatási miniszter olvasta volna a törvényt, és nem tiltotta volna meg az intézmények folyószámláinak megnyitását. Ő azonban sutba vágta a törvényt, és lehetetlenné tette az intézmények megnyitását.
No, nemcsak az oktatási miniszter tesz keresztbe nekünk vajdaságiaknak. Teszi ezt a nagyberuházásokkal megbízott miniszter is. Korszakalkotó ötletét, hogy koncesszióban építteti ki a Horgos--Požega autópályát, és az anyagi terhek zömét ismét Vajdaság nyakába varrják, díjazta a köztársasági kormány, és rábólintott a javaslatra. Csak nekünk vajdaságiaknak nem tetszik az ötlet, hisz az a mi pénzünkből épített utakat kívánja felkínálni a külföldi beruházóknak busás haszonért. Reméljük, ez a csel nem jön be.
A tavasz általában megújuló gondokat is hoz. Bánságot hatalmas árvíz sújtja, de gond van a belvizekkel is. Módoson egymás után dőlnek össze a házak. Káptalanfalva teljesen vízben. Köztársasági és tartományi politikusaink a helyszínen jártak. Segélyt szavazott meg Tartományi Képviselőház, és a köztársasági kormány is ad valamennyit. A tartományi kormány elnöke összehívta a polgármestereket, és szolidaritásra szólított fel bennünket. Természetesen vállaltuk, hogy megszervezzük a támogatást, hisz ez emberi kötelességünk. No de joggal merül fel azonban a kérdés, hogy a vízügyi járulékot (ami nem kevés) mire költötte a szerb kormány. Miért nincs teljes egészében kiépítve az árvízvédelmi rendszer? Miért lep meg bennünket ismételten az árvíz, és okoz sokkal nagyobb károkat, mint amennyibe a rendszer kiépítése kerül? Miért nem működik a kommunikáció a romániai árvízvédelmi illetékesekkel?
Önkormányzataink szegények, hisz a központi elvonások hatalmasak. Ezekből a pénzekből talán illene többet visszaszármaztatni, legalább katasztrófák idején. Addig marad a szolidaritás, a segélyt nyújtó baráti kéz.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..