home 2023. január 28., Karola napja
Szegeden találkozott Szijjártó Péter és Nikola Selaković
Tancsik Richárd
2022.04.06.
LXXVII. évf. 14. szám
Szegeden találkozott Szijjártó Péter és Nikola Selaković

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, valamint Nikola Selaković, Szerbia külügyminisztere ma délelőtt találkozott Szegeden.

Szijjártó Péter megköszönte Selaković miniszter úrnak, hogy elfogadta meghívását a találkozóra. Külön hangsúlyozta, mind a két ország sorsdöntő választáson van túl. A választási kampányra az Ukrajnában zajló háború nagy hatással volt. A szavazópolgárok szabadon dönthettek, hogy a békét vagy a háborút választják.

A választási eredményekre utalva elmondta, történelmi siker született mind Magyarországon, mind Szerbiában. Gratulált Aleksandar Vučić államfőnek, aki a második mandátumát kezdheti meg köztársasági elnökként. 


Szijjártó Péter

A sajtótájékoztatón elhangzott, ez a határ mindkét oldalán egyaránt a nemzeti érdekképviselet sikere is, vagyis ez a helyes döntés, amit a szavazópolgárok is világossá tettek. Az az erős felhatalmazás, amelyet Magyarországon kapott a kormánypárt, még inkább arra buzdítja, hogy továbbra is Magyarország és polgárai érdekeit képviselje. A választási siker pedig tovább fogja erősíteni a barátságot a magyar és a szerb nép között, hiszen nagyon sokat tettek, hogy a történelmi ellenségeskedés barátsággá alakuljon, melyből a mai napig sokat profitált Magyarország és Szerbia is, a nemzeti közösségekkel együttesen, köztük a vajdasági magyarsággal is. Gratulált a VMSZ-nek is, mert a szerb parlamentben önálló frakciót tud majd alakítani.

A politikai kérdések után a gazdasági eredményekkel foglalkoztak, melyek a két nép között szintén kimagaslóak. Két, csaknem 4 milliárd forint értékű magyar beruházást tudott bejelenteni a miniszter, egy mezőgazdasági és egy élelmiszer-feldolgozó üzem megnyitásáról szólt, melyek a közeljövőben lesznek átadva. A Belgrádot Budapesttel összekötő vasúti vonal is épül tovább, és az év végére elkészül a Szegedet Szabadkával összekötő vasútvonal is.

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere megerősítette, Magyarország álláspontja továbbra is világos, Szerbiának az Európai Unió tagjává kell válnia.


Nikola Selaković szerb külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Nikola Selaković, Szerbia külügyminisztere gratulált a Fidesz—KDNP és Orbán Viktor miniszterelnök választási győzelméhez. Megerősítette, hogy az együttműködést tovább folytatja a két ország.

Beszédében hangsúlyozta, az együttműködés hatalmas lépésekkel halad előre, és nemcsak diplomáciai szólamokban merül ki, hanem tettekben is. Ezt az utat Aleksandar Vučić államfő és Orbán Viktor miniszterelnök taposta ki a két országnak. A már megvalósult eredmények közül szintén kiemelte a Belgrád—Budapest gyorsvasútvonal felújítását, de a Szeged—Szabadka vonal megnyitása is kiemelt jelentőségű nemcsak a két állam, hanem a magyar nemzet számára is.

Megemlítette a Déli Áramlatot is, mely a két állam barátságát erősíti, valamint a magyar állam 25 millió eurós támogatását, melyet azok a magyar cégek kaptak, amelyek Szerbiában fektettek be. A márciusi adatok alapján Magyarország volt Szerbia második legnagyobb gazdasági partnere.

Végezetül megköszönte Orbán Viktor miniszterelnöknek és Szijjártó Péter miniszternek, hogy következetesen támogatják Szerbia európai integrációs útját, és megértik Szerbia Koszovóval kapcsolatos problémáját.


Nikola Selaković


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadta Nikola Selaković szerb külügyminisztert Szegeden, a megyeházán (fotók: MTI/ Rosta Tibor)


Forrás: Facebook/ Szijjártó Péter-videó

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Kárpát-medence rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..