home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Szegeden Szűz Mária is papucsban jár
Fehér Márta
2023.05.04.
LXXVIII. évf. 18. szám
Szegeden Szűz Mária is papucsban jár

Meg alföldi szűrben. Ám ez utóbbi — legyen bármily gyönyörű is — pusztán érintőlegesen fontos, a lényeg a papucson van. A híres szegedin, melynek kifogyhatatlan számú változata létezik, és ezekből mutat be egy kamaratárlatra valót a dóm látogatóközpontja. Két, Vajdaságban készült remekművet is beválogattak az anyagba, Nyers Attila és Szalma Sándor alkotását.


Frank: Frank Yvette felvételei

Aki már járt a Szegedi dómban, a Magyarok Nagyasszonya-székesegyházban, valószínűleg felfigyelt arra, hogy a szentély mennyezetét díszítő egyik mozaikkép a Szűzanyát cifraszűrben és a párja nincs szegedi papucsban ábrázolja. A műalkotást Márton Ferenc készítette 1931-ben, s érdekes módon nem a papucsáról híresült el az arra méltán büszke szegediek körében, hiszen a helyiek Szögedi szűrös Madonnaként emlegetik. Ez a Szűzanya-ábrázolás a kiállítás központi alakja, a közelről megcsodálható fotón jól látható a lábát bújtató, piros szegedi papucs, amely ékes bizonyítéka e lábbeli egykori népszerűségének — olvasható a kiállítás sajtóanyagában.

A tárlaton a Szegedi Papucsért Alapítvány gazdag gyűjteményéből látható szemet gyönyörködtető válogatás, a kísérő fotókon és filmeken pedig az alkotás folyamata ismerhető meg, régi és mai mesterek vallomásai alapján.

— A papucs viselése és készítésének tudása a török hódoltság korában érkezett meg Szegedre. A mesterek rögtön innovációba kezdtek: a lapos sarkú, felfelé kunkorodó orrú török papucs a szegedi mesterek kezében egy elegáns, nagyon szép, karcsú, női magas sarkot kapott, mely igazán csinossá tette viselőjét, és a lábbeli orrát is lekerekítették. Ebből adódóan egy egészen egyedi papucs alakult ki, melyet Szegeden nagy előszeretettel hordtak, igaz, csak szép időben vagy otthon, a sáros hónapokra maradt a csizma vagy a bocskor — magyarázza Szögi Csaba, az alapítvány kuratóriumának elnöke. — Az innováció mindig is jellemezte a szegedi papucsot, az I. világháború után pedig egy nemzetiidentitás-képző ereje is lett azáltal, hogy megjelentek a hímzett népi motívumok, a pipacs és a mezei virágok gyönyörű változatossága. A trianoni trauma árnyékában az úrihölgyek is kedvet kaptak a viselésére, a bojtos variáció kiválóan illett a házi köntösökhöz. Korábban a papucs vagy sima fejű volt, vagy ha hímzett, akkor pöttyös, avagy a szoknya vagy a kötény anyaga és mintázata köszönt vissza a papucsfejen.

A XX. század első felében emblematikus termékké vált szegedi papucs népszerűségének fenntartását 2017-ben karolta fel a Szegedi Papucsért Alapítvány. Azóta kétszáznál is több szegedi papucs került a gyűjteményükbe — ezekből láthat többet a közönség, dr. Bárkányi Ildikó válogatásában. Az alapítvány azonban nemcsak gyűjti és felújítja a régi papucsokat, hanem eltökélt célja a tudásátadás és az innováció támogatása is.

— A XIX. és a XX. század fordulóján csaknem 80 papucsosmester dolgozott Szegeden. Kalocsától Nagyváradig mindenhová vitték a vásárokba a szegedi papucsokat. A két világháború között már csak negyven papucsosmester tevékenykedett a városban, majd az 1950-es évek téeszesítése következményeként megszűntek a nagy papucsműhelyek, és csak néhány mester maradt, aki saját kis műhelyében még készített papucsot, többek között Baranyai István, Bárkányi István, Rátkai Sándor, ám abban a rendszerben inast vagy segédeket nem tudtak tartani maguk mellett. A Szegedi Papucskészítő Ktsz.-ből eleinte míves papucsok kerültek ki, hiszen jó nevű mesterek és segédek jutottak be ebbe a kisipari termelőszövetkezetbe, viszont nem volt utánpótlás, minőségi anyag, majd pedig a szocialista termelés jegyében egyre jobban áttértek a minőségiről a mennyiségi papucskészítésre. A szegedi ktsz.-t végül megszüntették, és Szombathelyen egy cipőkészítő ktsz. gyártotta a szegedi papucsokat… Az 1970-es, ’80-as években ezeket lehetett a népművészeti boltokban kapni, melyeknek már igazán semmi közük nem volt a szegedi papucshoz. Alapítványunk célja a szegedi papucs készítésének és viselésének a népszerűsítése, a hagyomány továbbvitele, életben tartása. Ennek megfelelően különféle kiállításokat, eseményeket, konferenciákat rendezünk, megjelenünk Budapesten az augusztus 20-a környékén megtartott Mesterségek Ünnepén vagy a szentendrei skanzenben a Pünkösdi Örökség Ünnepen.

Évente megrendezzük a Szegedi Papucs Napját a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában, ahol egy állandó kiállítás is várja a látogatókat, ami azért jó, mert ott rengeteg fiatal fordul meg, és így láthatják a szegedi papucsot. Alapítványunk a szakmai utánpótlásra gondolva papucsfejhímző tanfolyamot szervezett az Agorában, most már van húsz okleveles papucshímzőnk. Hosszú évek munkájának köszönhetően a szegedi papucs készítése bekerült az új OKJ-s rendszerbe, s 2021 januárjától iskolai szinten is választható, hiszen helyet kapott a népi kézművesszakok között, melyek államilag elismertek, és szakképesítést adnak. Emögött óriási munka van, mert nemcsak a tananyagot, a tantervet kellett kidolgozni, hanem oktatókat is kellett képezni, bőrművesek tanulták el a fortélyokat Sallay Tibor műhelyében, hogy aztán ők maguk is tanítani tudják. Azon dolgozunk, hogy minél többen tudják, a szegedi papucs gyönyörű, használható, és a mai napig készül. Élt, él és élni fog — fogalmaz Szögi Csaba. — Jól bizonyítja ezt az is, hogy Attalai Zita Ferency Noémi-díjas iparművész, cipőszobrász újraálmodta a szegedi papucsot.

A szegedi papucsot bemutató kamaratárlaton a felnőtt- és gyermeklábbelik mellett a papucskészítés folyamatába is betekinthetnek a látogatók kisvideón, valamint bepillanthatnak Bárkányi István és Sallay Tibor papucskészítő műhelyébe Frank Yvette fotósorozata által.

Nézzék meg mindenképp, az év végéig várják a közönséget.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..