home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Szecessziós napok Szabadkán
Kartali Róbert
2023.06.05.
LXXVIII. évf. 22. szám
Szecessziós napok Szabadkán

A szecesszió világnapja alkalmából több napos rendezvénysorozatot szervez a Szabadkai Városi Múzeum, a Szabadkai Kortárs Galéria és a Szabadkai Községközi Műemlékvédő Intézet. A június 8-a és 10-e közötti programokat a három intézmény illetékese ismertette egy közös sajtótájékoztatón.

A világ 2013 óta magyar kezdeményezésre ünnepli június 10-én a századforduló egyedülálló művészeti irányzatát, a szecesszió világnapját. Ez a nap a stílus két neves építészéhez is kötődik. 109 évvel ezelőtt, ezen a napon halt meg a magyar Lechner Ödön, 97 évvel ezelőtt pedig Antonio Gaudi katalán építész. Az idei jubileumi év, ugyanis tizedik alkalommal kerül megrendezésre a rendezvénysorozat világszerte, ami a szecessziós művészeti örökségre helyezi a hangsúlyt, amelyről Szabadka is ismert.

A Szabadkai Városi Múzeum, a Szabadkai Kortárs Galéria és a Szabadkai Községközi Műemlékvédő Intézet az első évtől kezdve csatlakoztak a századforduló egyedülálló művészeti irányzatát bemutató programsorozathoz. A város abból a szempontból is érdekes, hogy mindhárom kulturális intézmény szecessziós épületben helyezkedik el, a múzeum a Dömötör Miksa-palotában, az intézet a Városháza épületében található, a galéria pedig a Raichle-palotában. Ez egy összekötő kapocs, ami lehetővé teszi az intézmények közös gondolkodását, cselekvést és az együttműködést – mutatott rá Kucor Tamara, a szabadkai Kortárs Galéria kurátora. Mint mondta, az idei világnap központi témája a szecessziós anyagok lesznek.

Június 8-án, csütörtökön 18 órától tartják meg a Szabadkai Városi Múzeumban Boško Krstić, Az ​azúr őrzőinek legendája, a Zsolnay kék vázák története című könyvének bemutatóját. A program vendégei Boško Krstić és Tolnai Ottó írók, a házigazda dr. Ninkov K. Olga művészettörténész.

Június 9-én, pénteken 17 órától a Városháza dísztermében Merényi György budapesti művészettörténész, művészeti író értekezik a Zsolnay építészeti kerámiáról. 19 órakor a Zeneiskolában diákjai szerveznek jazzkoncertet.

A június 10-ére tervezett programok közül Evetović Klára, a Községközi Műemlékvédelmi Intézet művészettörténésze kiemelte, 10 órától városi sétát rendeznek a szabadkai szecessziós építészet anyaghasználatát bemutatva. A séta a Raichl-palotától indul, majd megtekintik a Szabadkavidéki Kereskedelmi Bank épületét, végül pedig a Városházát, amelynek kilátótornyába is felvezetik a séta résztvevőit. A sétát Kucor Tamara és Evetović Klára vezeti.

A Szabadkai Kortárs Galériában szombaton 17.30-kor Tamara Ognjević belgrádi művészettörténész tart előadást, René Lalique és a gyémántszárnyú kimérák címmel. A Városháza előcsarnokában 19 órakor lesz a belgrádi Köztársasági Műemlékvédelmi Intézet vendégkiállításának megnyitója A szecesszió rendhagyó arcai címmel. A tárlatot dr. Dubravka Đukanović, a Köztársasági Műemlékvédelmi Intézet igazgatónője és dr. Pásztor Bálint, a Városi Képviselő-testület elnöke nyitja meg. A rendezvény házigazdája Szűcs Balázs, a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatója.

A rendezvénysorozat keretében gyerekfoglalkozást tartanak a Szabadkai Városi Múzeumban csütörtökön 10 és 14 óra között, továbbá ugyan ezen a napon nyílt nap lesz a szabadkai M&K Tiffany színesüveg-készítő műhelyben 14 és 16 óra között. 16 órától a Szabadkai Kortárs Galériában műhelyfoglalkozás várja a gyermekeket és a szülőket.

A sajtótájékoztatón továbbá arra is felhívták a figyelmet, hogy folyamatban van egy fotópályázat, Anyaghasználat a szabadkai szecessziós építészetben címmel, melynek részletei megtalálhatóak a szervező intézmények közösségi oldalain. A pályázat eredményhirdetését június 12-én tartják.

Fényképezte: Kartali Róbert

Kapcsolódó események
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..