home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Száztíz éves a Csantavér Labdarúgóklub
Tóth Tibor
2022.09.05.
LXXVII. évf. 35. szám
Száztíz éves a Csantavér Labdarúgóklub

A Csantavér Labdarúgóklub a közelmúltban ünnepelte fennállásának 110. évfordulóját. A jeles jubileum alkalmából ünnepséget szerveztek, melyen Petkovics Dezső és Kozma Boldizsár személyében díjazták a két legidősebb egykori játékost (azóta Petkovics Dezső sajnos elhunyt), valamint három csapat részvételével tornát rendeztek. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével többek között Zsemberi János, a TSC Labdarúgóklub elnöke, Nataša Aleksić, a szabadkai Városi Tanács sporttal megbízott tanácsosa, Dejan Vuković, a Szabadkai Sportszövetség főtitkára és András Gyuricsin Attila, Csantavér Helyi Közösségének tanácselnöke, de jelen voltak a klub támogatói, szimpatizánsai, tisztelői is.

A Csantavéri Atlétikai Klub 1912-ben alakult meg, legnépesebb alosztálya a labdarúgó volt. Az egyesület pályája a maitól nyugatabbra, a vásártéren kapott helyet, ahol ma az állatorvosi rendelő és a színház található. Az alapító tagok névsora a következő: Sinkovics Gyula, Hajagos Károly, dr. Ozsvár Vilmos, Zeic Alajos, Faragó Sándor, Fürst Géza, Weiner Gyula, Varga József, Kohn Ferenc, Kohn Sándor, Tót Bagi Ferenc, Zeic Erneszt, László Kálmán és Dvoracskó János. Az első feljegyzett mérkőzésről 1912. június 24-én tudósítottak a lapok, amikor a CSAK a szabadkai Hungaria együttese ellen lépett pályára (az eredmény 5:0 a szabadkaiak javára), míg az első győzelemről a Bácskai Napló ezen év augusztus 7-én számolt be, amikor a csantavériek a Szabadkai Testgyakorlók Körénél bizonyultak jobbnak 1:0 arányban. Az elmúlt száztíz év alatt az egyesület több alkalommal változtatott nevet: szerepelt Csantavéri Atlétikai Klub (CSAK), Triglav és Radnički néven is, a jelenlegi elnevezést az 1970-es évektől használja. A klubsikerekről szólva Rekić Damir, az egyesület hűséges szurkolója elmondta, hogy a csapat 1978-ban megnyerte a Szabadkai I. osztály küzdelmeit, tíz évvel korábban pedig a Petőfi Brigád Tornán diadalmaskodtak a csantavériek. Az utóbbi évtizedekből a 2007-beli sikert emelte ki, amikor a szabadkai Sever feletti 3:0-s győzelemmel Szabadka Község Kupáját is elhódították, a nemzetközi mérkőzések közül pedig az 1986-ban lejátszott jugoszláv—román ifjúsági Európa-bajnoki selejtezőt, mely 5:0-s hazai győzelemmel végződött.


A Csantavér csapata a jubileumi ünnepségen (fotók: Az FK Csantavér Facebook-oldala)

Id. Gubis Ferenc 1971 és 1975 között focizott a helyi csapatban, 1999 óta pedig egy mérkőzést sem hagy ki, és szurkolóként biztatja a fiúkat.

— Hol a községi, hol a körzeti ligában játszottunk, viszont akkoriban a községi, ma már városi liga sokkal erősebb csapatokból tevődött össze. A legalsó rangfokozatban a szabadkai Severrel, az Elektrovojvodinával és a Bratstvóval, az újzsedniki és a nagyfényi csapattal, a zentaörsi Hajdukkal, a körzeti ligában pedig a moholi Bácskával, a magyarkanizsai Potisjéval, a Zentával, a kishegyesi Egységgel, a bácskossuthfalvi Slobodával vívtunk nagy csatákat. A nagyobb rangadókra gyakran 500-600 néző látogatott ki a sportközpontba, 400-nál kevesebben talán egy mérkőzésen sem voltak. Az 1974/75-ös idény után pályafutásomat Tornyoson folytattam. Három idényt töltöttem ott, majd családot alapítottam, és már csak az öregfiúkkal fociztam, egészen ötvennyolc éves koromig. Csantavér mindig bővelkedett tehetségekben. Majoros Péter az akkori II. ligás karađorđevói Solunacba került, Sinkovits Dávid a Spartacus utánpótlás-korosztályai után a topolyai TSC-ben játszott, most hazatért Csantavérre, de sérülés miatt kényszerpihenőjét tölti. Több fiatal játékosunk Gyulán, a Szeged—Csanád Grosics Akadémián, valamint szegedi és Szeged környéki csapatokban játszik. Az új idényben szeretném, ha megszereznénk az 1. helyet, már régóta vagyunk a legalacsonyabb ligában — mondta a játékoskorában középpályán és szélsőként egyaránt bevethető Ferenc, aki a múlt sikerei közül a körzeti ligában nyert két bajnoki címet, a legutóbbit 2007-ben szerezte a Csantavér, emelte ki.

Fábrik Róbert a pionírcsapatot vezeti, de a többiek elmondása szerint ő a mindenes a klubban, az egyik legfontosabb láncszem a gépezetben. A Futball 9 elnevezésű versenysorozatban indult csapat (2009-ben és 2010-ben születettek) az elmúlt idényt a Magyarkanizsa—Zenta—Ada Községközi Liga 3. helyén zárta, de ebben a korban az eredmény másodlagos, a legfontosabb, hogy a gyerekek együtt maradjanak és versenyezzenek.

— A közelmúltban labdarúgó-iskolát indítottunk, ahol 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben született gyerekekkel foglalkozunk. Az edzésterv a labdán és a labdaérzékelésen alapul, edzéseinken állandóan jelen van a labda. A TSC Labdarúgó-akadémia egyik alközpontja révén a programot az akadémiától kapjuk, és mi, egykori játékosok is próbáljuk bizonyos dolgokkal megismertetni a gyerekeket. A következő idényre a 2013—2015-ös korosztályt beneveztük a Futball 7-es versenysorozatba, a tavaly a Futball 9-ben szerepelt korosztály pedig a pionírok mezőnyében indul. A felnőttcsapattal megpróbálunk magasabb osztályba jutni, a felkészülési időszak eredményei bizakodásra adnak okot. Bízunk benne, hogy megszerezzük a városi liga bajnoki címét, a többi pedig támogatóinktól függ, hiszen a körzeti liga még jelentősebb költségekkel jár — mondta Fábrik.


Zsemberi János, a TSC elnöke egy, a topolyai csapat játékosai által aláírt mezt ajándékozott a csantavéri egyesület vezetőinek

A felnőttcsapat vezetőedzői teendőit a klub korábbi játékosa, Sandrik Zoltán látja el. Az elmúlt idényben elért 7. hellyel természetesen ő sem elégedett, de ahogy fogalmazott, a körülmények adta helyzethez képest ez volt a realitás. A 2022/23-as idénynek néhány új játékossal vágnak neki: Horváth és Molnár a Nyers István-akadémiáról, Rusák Zentáról, Gubik Tornyosról érkezett, de a felnőttek között kap lehetőséget két tizenhat éves, saját nevelésű játékos is. A július 10-e óta készülő csapat felkészülési időszakban elért eredményeivel elégedettek a klubban, hiszen a Vinogradart, a bácskossuthfalvi Slobodát, a Žedniket és a Györgyént legyőzték, az adai AFK és a zentagunarasi Slavija ellen döntetlent értek el, a saját rendezésű jubileumi tornán pedig a Sloboda ellen döntetlenre mérkőztek, a vajdasági ligás Bajsától pedig szoros vereséget szenvedtek.

— Mindenképp támadófocira törekszünk, az újoncok közül hárman támadófelfogású játékosok. Sérültjeinket, Majorost és Sinkovitsot, a tavaszra várjuk vissza, ők pluszlökést adhatnak a csapatnak. Értesüléseim szerint ellenfeleink is javában készülnek az idényre, aminek örülök, mert lesz egy egészséges konkurencia, ami jót tesz a futballnak. Célunk a felsőház, a bajnokság alatt meglátjuk, mire leszünk képesek, hiszen hosszú idény áll előttünk — fogalmazott Sandrik.

Szabó Flórián, a Csantavér egyik meghatározó játékosa csalódásként értékelte az elmúlt idény 7. helyét, melyben egyik alapemberük sérülése is közrejátszott.

— Az újoncok gyorsan beilleszkedtek, és a játék eddigi képe azt mutatja, kiváló igazolásnak bizonyultak. Nagyon szeretnék bajnokságot nyerni, amihez reményeim szerint több gólpasszal és góllal járulok majd hozzá. Több csapat is a feljutást célozta meg, úgyhogy egy fokkal erősebb bajnokságot várok — mondta Flórián.

A Csantavér csapata a bajnokság első fordulójában, lapzártánk után, a Békova együttesét látta vendégül.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..