home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Száznapos a Magyar Nemzeti Tanács
Kartali Róbert
2023.03.29.
LXXVIII. évf. 13. szám
Száznapos a Magyar Nemzeti Tanács

Pénteken ülésezik a Magyar Nemzeti Tanács — jelentette be Fremond Árpád, az MNT elnöke szerdai sajtótájékoztatóján, ahol részletezte, mi kerül majd napirendre az ötödik rendes ülésen. Az elnök továbbá egy rövid összegzést is adott annak kapcsán, hogy a héten volt száznapos az új összetételű Magyar Nemzeti Tanács.

— Nagyon intenzív munka folyik a Magyar Nemzeti Tanács hivatalában. A stratégiák közül az oktatás és a tájékoztatási stratégia gyakorlatilag az elmúlt száz nap alatt elkészült, most már csupán az utolsó simítások vannak hátra. Arra számítunk, hogy az ünnepek után meg tudjuk kezdeni az ezzel kapcsolatos közvitákat. Tartani fogjuk azt az ütemtervet, amelyet magunk elé tűztünk, és ha minden jól megy, akkor hamarosan el tudjuk majd fogadni ezt a két stratégiát — összegezte Fremond. Hozzátette, a kulturális stratégia előkészületei is jól haladnak, folyamatosak az intézmények, illetve az önkormányzatok, valamint a művelődési egyesületek látogatásai. A terv az, hogy a kulturális stratégiát az év második felében elfogadják. Mint mondta, 2023 a stratégiák éve lesz, egyúttal megköszönte az MNT hivatalának az elmúlt száz napban tanúsított kitartó munkáját.

Az ötödik rendes ülésen összesen 64 napirendi pont szerepel majd — mondta az MNT elnöke, valamint rámutatott annak szükségességére, hogy havonta vagy másfél havonta tartson ülést a testület.

— A pénteki ülésen a költségvetés módosítása kerül napirendre. Az országos költségvetés, a tartományi költségvetés, illetve a magyarországi támogatások módosítása tette szükségszerűvé az MNT költségvetésének megváltoztatását. Napirenden szerepel a 2022-es évre vonatkozó revizori jelentés is, amelyben mindent rendben találtak a tanács működésével kapcsolatban. Ami az országos költségvetést illeti, itt történt a legnagyobb változás: a tanács az eredetileg tervezett 60 millió dinár helyett több mint 69 millió dinárra számíthat az idén. Ez egy komoly növekedést jelent. Az országos büdzséből 17 százalékos emelést irányoztak elő a nemzeti tanácsok számára, ebből fakad ez az emelés. A Magyar Nemzeti Tanács a legnagyobb, a legtöbb intézménnyel rendelkezik, és ilyen értelemben a keretösszeg növelésével a legtöbb pénz a Magyar Nemzeti Tanácsot fogja illetni. A tartományban is tapasztalható egy kisebb növekedés, ezért itt is módosítást kell eszközölnünk. A magyarországi támogatási összegek módosítása miatt a működés és az ösztöndíjak terén kell majd apróbb változásokat eszközölni a költségvetésünkben. Ebből a szempontból azt kell hogy mondjam, hogy pozitívan tudjuk indítani az évet.

Napirenden szerepel továbbá a Szabadkai Kortárs Galéria kiemelt jelentőségű intézménnyé nyilvánítása. Ennek ügyében már a múlt héten egyeztetéseket folytattak a szabadkai városvezetőségnél.

— A Magyar Nemzeti Tanács elindította látogatási körútját az önkormányzatoknál. Természetesen Szabadka volt az első. Ezen a megbeszélésen dr. Pásztor Bálinttal, a városi képviselő-testület elnökével egyeztetve azt állapítottuk meg, hogy a Szabadkai Kortárs Galéria még nem lett kiemelt jelentőségűvé nyilvánítva a Magyar Nemzeti Tanács számára, és ezt pótolni kell. Továbbá a Szekeres László Alapítvány kuratóriuma is módosításra kerül, ami tizenöt tagú volt eddig, most öt személy lesz kinevezve.  

Ezenkívül jelentések, zárszámadások és egyéb más dokumentumok is napirenden lesznek, a többi közt a Forum, a VMMI, Topolya Község Múzeuma, a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár, a Zentai Levéltár, a Zentai Magyar Kamaraszínház, a Cnesa, illetve egyéb intézmények. Továbbá a szabadkai iskoláskor előtti intézmény hálózatának jóváhagyása és elfogadása is napirenden szerepel.

— Itt gyakorlatilag a csoportok jóváhagyásáról van szó. Ez minden egyes önkormányzat területén nagyon fontos, hiszen nem mindegy számunkra egyetlenegy önkormányzat vagy város területén sem, hogy hány magyar csoport lesz az elkövetkezendő időszakban az óvodákban. Örülünk annak, hogy egy olyan dokumentum került a Magyar Nemzeti Tanács elé, amely a szabadkai városvezetés számára elfogadható és a Magyar Nemzeti Tanács számára is támogatható és elfogadható. Ezenkívül természetesen általános iskolák igazgatóinak, iskolaszékeinek, illetve egyéb intézmények, középiskolák, diákotthonok, egyetemistaotthonok igazgatóbizottsági tagságáról születnek majd személyi döntések, és azoknak a jóváhagyása fog megtörténni. Valamint tankönyveknek a jóváhagyása is napirenden szerepel.

Az MNT elnöke továbbá azt is bejelentette, hogy a következő ülés a májusi ünnepek után várható, hiszen áprilisban a Magyar Nemzeti Tanács egy strasbourgi utazást is tervez, melyre a tanács tagjai, a hivatal és a bizottság vesznek részt. Fremond elmondta, Strasbourgban a Magyar Nemzeti Tanács munkájáról, illetve a Szerbiában élő magyarság helyzetéről is beszámolnak majd.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..