home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Százezrek rémálma
Fehér Márta
2018.08.15.
LXXIII. évf. 32. szám
Százezrek rémálma

​​​​​​​Mínusz, te drága! — Ezt kell tennie, ha nem akar szervdonor lenni — Szabadka gyereküléspárti, Kishegyes veszélyes, Újvidéken divat a motorsisak

Mínusz, te drága!

Százezernél is több polgár bajlódik Szerbiában az egyszer felvett folyószámlahitel (dozvoljeni minus) visszafizetésével, és kerül „nem megengedett mínuszba”, melyre akár 70 százalékos éves kamatot is felszámolnak a bankok. A folyószámlahitel csábító, olyan, mint egy 13. havi bér, ám egyszer vissza kell fizetni. Borsos áron kínálják a bankok, ám mégis kelendő. A Szerbiai Nemzeti Bank adatai szerint a bankok az elmúlt öt évben 5,6 százalékkal csökkentették a folyószámlahitel kamatát, a dináralapú hitelek árát pedig 10,3 százalékkal. A stabil árfolyam, az alacsony infláció és a kedvező irányadó kamatláb sem tudta rávenni a bankokat, hogy olcsóbban adják ezt a fajta kölcsönt. Elismerik, hogy nagyon drága, viszont őket is meg kell érteni: ez az a hitel, amelyről egyáltalán nem lehet tudni, mikor és mennyit költ belőle a polgár, és mikor fizeti vissza. A Szerbiai Nemzeti Bank emlékezteti az olvasókat: csak végső megoldásként és minél rövidebb időszakra éljenek ezzel a lehetőséggel. (Politika) 

 

Ezt kell tennie, ha nem akar szervdonor lenni

Augusztus 2-án életbe lépett a szervátültetésről szóló törvény, mely szerint mindenki potenciális donor — kivéve, ha nyilatkozatot tesz arról, hogy nem egyezik bele abba, hogy agyhalál esetén szerveit másoknak adják. Nyilatkozatot írásban kell tenni, az űrlapot a választott orvosnál vagy a belgrádi Bioegészségügyi Igazgatóságnál lehet igényelni. Vesna Rakonjac, az igazgatóság vezetője azt mondta, minden egészségház utasítást kap arról, mit kell tenni, ha valaki ez ügyben jelentkezik, és hogyan lehet beszerezni a szükséges űrlapot. Állítása szerint az eljárás nagyon egyszerű, a nyilatkozatok adatbázisát pedig naponta frissítik, és küldik a szervátültetést végző egészségügyi intézményekbe. Szerbiában jelenleg 1 millió lakosra mindössze 4-6 donor jut, ezzel az európai lista legalján kullogunk — emiatt nem lehet tömeges a transzplantációs program sem. Vesére 750 páciens vár, új szívre 39-en, májra pedig 40-en. (Blic)

 

Szabadka gyereküléspárti, Kishegyes veszélyes, Újvidéken divat a motorsisak

Minden harmadik gépjárművezető vezetett már italosan — derült ki a Közlekedésbiztonsági Ügynökség felméréséből. A megkérdezettek több mint egyharmada ugyanis elismerte, ült már volán mögé úgy, hogy előtte ivott. Niš az abszolút győztes ezen a téren, közúti ellenőrzésen a gépjárművezetők 1,04 százaléka bukott le. Smederevo (Szendrő) ezüstérmes a maga 0,86 százalékával, majd Kruševo után Nagybecskerek következik alig lemaradva, 0,84 százalékkal, aztán pedig Sremska Mitrovica (Szávaszentdemeter), 0,80 százalékkal. A felmérés Szerbia minden községét felölelte. Az eredmény szerint a megkérdezettek 80 százaléka bevallotta, hogy rendszeresen túllépi a sebességhatárt, a gyalogosok 64 százaléka pedig azt, hogy piros jelzésnél is át szokott kelni a zebrán — sőt, nemcsak ott, hanem bárhol. A közlekedési részvevők közül a gyalogosok, majd a hatvanöt évnél idősebbek a legveszélyeztetettebbek, őket a két keréken közlekedők követik. A motorosok 20 százaléka ismerte be, hogy vezetett már bukósisak nélkül. A legtöbben Újvidéken használnak „fejfedőt”, 93 százalékon végzett ebben a kategóriában a tartományi székváros. Belgrád és Smederevo követi a sorban, a lista legalján pedig Novi Pazar kullog 44 százalékkal, és Zombor is az alsó mezőnyben található 66 százalékkal. A halálos baleseteket vizsgálva az az eredmény született, hogy Kishegyes is azoknak a településeknek a sorába tartozik, ahol a legnagyobb veszély leselkedik a közlekedésben részt vevőkre. 

Azt is kiderítették, hol ültetik lelkiismeretesen gyerekülésbe a kicsiket. Szabadka teljesített a legjobban, 74 százalékkal. (Fonet)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..