home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Szavazzanak a Média a Családért-díj jelöltjeire!
2022.01.06.
LXXVII. évf. 1. szám
Szavazzanak a Média a Családért-díj jelöltjeire!

2022. január 10-éig dönthetnek arról, kik legyenek a Média a Családért-díj közönségdíjasai

„A jó médiatartalom ismérve, hogy egyszerre érdekes és tanulságos. No, és az, hogy elolvasva, meghallgatva, megnézve többnek érezzük magunkat. Ha pedig ezek a tartalmak a családról szólnak, azt kapjuk, amit a legjobban szeretünk: az ismerősség csodás meglepetéseit. Idén is ünnepeljük együtt ezeket a műveket, múló médiánk állócsillagait!” (dr. Aczél Petra, a Média a Családért Alapítvány elnöke).

A jól működő család biztonságos bázis, erőforrás, igazodási pont, a világ és önmagunk megismerésének, értelmezésének első és később is nélkülözhetetlen terepe. Ha az életünkben ilyen kitüntetett helye van, fontos, hogy mindezt a média is tükrözze. A magyarországi Média a Családért Alapítvány lassan tizenöt éve díjazza azokat a családbarát cikkeket, műsorokat, amelyek a családról és a családnak szólnak: történeteket mesélnek el, kérdéseket tesznek fel, és válaszokat keresnek a családokat érintő élethelyzetekre, problémákra. Az idei év jelöltjeire a közönség 2022. január 10-én éjfélig adhatja le voksát az alapítvány honlapján.

A 2007-ben alapított Média a Családért-díj olyan magas szakmai színvonalat képviselő, nyomtatásban és online felületen megjelenő cikkeket, rádió- és televízióműsorokat jutalmaz, amelyek célja nem csupán az olvasottság, hallgatottság vagy nézettség növelése, hanem elsődlegesen érdemi információ és segítség nyújtása a családok számára az őket érintő nehézségekben. A megjelenéseket havonta szemlézik, 2016 óta a határon túli magyarlakta területeken is.

Az idei jelöltek sokféle műfajban és megközelítésben foglalkoztak a családdal, a többi közt témájuk volt az önbántalmazás, a gyászfeldolgozás, az időskori félelmek, a szülés utáni depresszió, az irigység, a család melletti továbbtanulás, az örökbefogadás, a szülővel való együtt alvás problémája, vagy hogy hogyan viselik a kamaszok a bezártságot.

A magyarországi és a külhoni szakmai zsűri által havonta kiválasztott jelölteket a Képmás magazinban, az alapítvány weboldalánFacebook-oldalán és YouTube-csatornáján is bemutatják. 

A magyarországi és a külhoni zsűri — az utóbbi tagjai: Csinta Samu újságíró, közíró (Erdély), Dunda György, a Kárpáti Igaz Szó lapigazgatója (Kárpátalja), Molnár Judit, a Ma7 médiacsalád főszerkesztője (Felvidék) és Tóth Lívia, a Hét Nap hetilap főszerkesztője, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének alelnöke (Délvidék) — minden hónapban több jelölt közül választja ki a hónap legjobbját, majd végül a tizenkét győztes közül kerül ki az a két munka, amely elnyeri a Média a Családért- és a Külhoni Média a Családért-díjat.


Szavazzanak rájuk! A 2021. évi Média a Családért- és Külhoni Média a Családért-díj jelöltjei (fotó forrása: Facebook)

Tehát a bírálóbizottságok elvégzik a saját munkájukat, viszont a közönségszavazásban önök is részt vehetnek, kedves olvasóink. Mindkét kategóriában akár több jelöltre is leadhatják voksukat, és még nyerhetnek is. A szavazók között húsz Képmás-csomagot sorsolnak ki, mely tartalmaz egy hátizsákot, egy vászontáskát, 2022-re vonatkozó családi naptárat, Ugron Zsolna A nádor asszonyai című történelmi regényét, valamint egy féléves Képmás-előfizetést.

A két szakmai fődíj összege 1-1 millió forint, míg a közönségszavazás győztese a Kolping Hotel vendégszeretetét élvezheti családjával. 

Olvassák el, nézzék, hallgassák meg a magyarországi és a határon túli idei jelöltek cikkeit, műsorait a www.mediaacsaladert.hu oldalon, és szavazataikkal segítsenek kiválasztani 2021-ben a Média a Családért-díj két közönségdíjasát.

A tizenkét külhoni jelölt között három vajdasági is van. A Külhoni Média a Családért-díj januári nyertese Bíró Tímea, a Hét Nap újságírója volt. Írásában egy olyan házaspárt mutat be, amely az örökbefogadás mellett döntött. Kállai G. Nikoletta, a Magyar Szó munkatársa júliusban érdemelte ki a jelölést Erdődi Csongor történetével, aki harminchét évesen, három gyermek büszke édesapjaként lett egyetemi hallgató. Tóth D. Lívia, szintén a Magyar Szó napilap munkatársaként, novemberben egy temerini bábaasszonnyal készített interjújával nyerte el a külhoni zsűri tetszését.

A Média a Családért-díj főtámogatója a Magyar Telekom. A Külhoni Média a Családért-díj a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg.

Magyarországi jelöltek:

Krisztus „algoritmusa” — Beszélgetés Fekete Zsombor játéktervezővel. Baranyi Béla, Magyar Kurír

„Nem hagyhatom, hogy az anyák belehaljanak ebbe az életformába”Így segít a sérült gyerekek családjának Zörgő Sára. Hódos Hajni, Femina.hu

A lélek szépsége számítegy különleges család normális élete. Paksy Eszter, Új Város Online

Istenhez sokféle út vezet, ők megtalálták a sajátjukat. Ambrus Eszter, Duna TV

Sérült gyermekkel lett teljes az életük. Tímár Kriszta, Délmagyar

Odaföntről érkezik a fájdalomcsillapító — Nevelőszülőnek lenni. Szendéné Kiss Nóra, Midio.hu/Magyar Kurír

Egy gyermek valóban „képes elpusztítani a szerelmet, a kapcsolatot, egy nő lelki egészségét”?! Antal-Ferencz Ildikó, Így írok én blog

Irigység. Kácsor Zsolt, Népszava

Beteljesedés vagy leépülés? A második félidő dönt! Pécsi Rita, Magyar Kurír

„Minek neked a gyerek? Az apja meghal, mielőtt felnevelnétek”. Letenyei Hédi, Egy.hu

Panka, vigyél magaddal! Schaffer Erzsébet, Nők Lapja

Kháron ladikján — gyászkísérés a gyakorlatban. Farkas Adrienne, Kossuth rádió

Külhoni jelöltek:

A hazakerült királylány. Bíró Tímea, Hét Nap

Minden együtt töltött perc ajándék. B. Vida Júlia, Ma7.sk

Aludni együtt vagy külön? Asztalos Ágnes, Nőileg

És a gyerekkel mi lesz? Péter Beáta, Liget.ro

Gyerekkel. Gyerek kell! Vass Magdolna, TV21, Ungvár

Kitelepítés — a nagybalogi Tóth család kálváriája. Tomojka Tünde és Tomojka Béla, Hirek.sk

Folyamatosan frissíteni kell az „adatbázist”! Kállai G. Nikoletta, Magyar Szó

Nem munkahely, nem foglalkozás — hivatás. Hegedűs Csilla, Kárpáti Igaz Szó

Babaköd helyett sötét verem: a szülés utáni depresszió. Kádár Hanga, Liget.ro

Önbántalmazás. Csatlos Tünde, Nőileg

Csodák ápolója. Tóth D. Lívia, Magyar Szó

Elhagyott gyerekekből boldog család. Bokor Klára, Ma7.sk

 

Vajdasági újságírók sikere

2021. február 1-jén online sajtótájékoztatón hirdették ki a Média a Családért-díj 2020. évi nyerteseit. A külhoni díjat két újságírónak megosztva ítélte oda a szakmai zsűri: D. Balázs Ildikó, a Liget.ro munkatársa a Látássérült mindennapok című írásáért, valamint Gruik Zsuzsa, a Magyar Szó napilap munkatársa a Kavics a tóban — Elveszített magzatok és kisbabák című cikkéért részesült 500 000 Ft pénzjutalommal járó elismerésben.

A díj összegét a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság a 2020 az erős magyar közösségek éve tematikus programjának keretében folyósította. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára ebből az alkalomból a többi közt a következőket mondta:

— Örülök, hogy a családokat körülölelő védőháló egyre erősebb a külhoni magyar közösségek esetében. Köszönettel tartozunk a külhoni magyar média munkatársainak, hogy tevékenységükkel ennek a hálónak az erősítését szolgálják.

A külhoni közönségdíjat Polyák Hajnalka (Magyar Szó) Megtalálni a jót minden élethelyzetben című cikke kapta.

További információk:

Ha szavaznának, a következő honlapon tehetik meg: www.mediaacsaladert.hu

Facebook-oldal: www.facebook.com/mediaacsaladert

(Az összeállítás a szervezőktől kapott sajtóanyag alapján készült)
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..