home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Szavaznak az Amerikai Egyesült Államok elektorai
Pannon RTV
2020.12.14.
LXXV. évf. 50. szám
Szavaznak az Amerikai Egyesült Államok elektorai

Elkezdtek szavazni az Amerikai Egyesült Államok elektorai, akik hivatalosan is megválasztják az ország következő elnökét.

306 elektor kapott megbízást arra, hogy Joe Bidenre szavazzon, míg Donald Trumpra 232 elektor adja majd le várhatóan a voksát. Donald Trump esélye a győzelemre az lenne, ha 38 elektor válik hűtlenné és szavaz át a republikánus elnökre. Az Egyesült Államok választási rendszere több szempontból is sajátos, hiszen nem az dönti el, hogy ki lesz az ország elnöke, hogy kire adja le a legtöbb voksot a lakosság, hanem hogy ki lesz az, akit az államok által delegált elektorok megválasztanak. Minden állam eltérő számú elektort delegálhat; egy elnökjelölt győzelméhez minimum 270 elektori szavazat megszerzése szükséges az 538-ból. Az elektorok által leadott szavazatokat és ezek másolatait december 23-ig kell eljuttatni a kongresszushoz, akik hivatalosan január 6-án összesítik őket és hirdetnek győztest. A következő elnök hivatalos beiktatására január 20-án kerül sor.

Tanjug/AP Graphic

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..