home 2024. február 25., Mátyás napja
Online előfizetés
Szavak, ah, azok a csodás szavak!
Martinek Imre
2022.03.28.
LXXVII. évf. 12. szám
Szavak, ah, azok a csodás szavak!

Az idei kikelet havának (március) huszonhatodik napján tartották meg legutóbbi szakmai összejövetelüket Újvidéken a TANOM Fejlesztő Program részvevői. A képzés színhelye változatlanul a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének telepi központja volt. 

“Mindenki egy zseni. De ha egy halat az alapján ítélünk meg, hogy milyen jól tud fára mászni, egész életét úgy fogja leélni, hogy ostobának hiszi magát.” Ezt, egyébként a közösségi média által is előszeretettel felkarolt idézetet állítólag a relativitás-elmélet atyja, Albert Einstein fogalmazta meg anno. Tételezzük fel, valóban így történt. S mivel tette ezt? Szavakkal. Az ősi és mindenkori kreáció(in)k, illetve az egymás közötti kommunikáció(in)k szerkezeti alapelemeivel. Szavakkal, melyek miképpen büntetni és ledorongolni, úgy jutalmazni és felemelni is képesek.

Tanulók. Kollégák. Barátok. Szülők. Vezetőség. Közösség. A sor ugyan végtelen, viszont a cél ugyanaz: elismerő szavakkal és pozitív gondolatokkal hidat ácsolni. Közöttük. Nem, korántsem lehetetlen küldetés! Ellenben többszörösen emberpróbáló. Megannyi megközelítési módozattal, melyek gyakorlati mikéntjeibe – természetesen, a teljesség igénye nélkül! ezúttal Török Tímea kecskeméti gyógypedagógus, a SuTTogó matricák megálmodója, megoldásközponti nevelő, Kid’s Skill tréner kalauzolta az egybegyűlt vajdasági tanerőt. A szemléletváltó kommunikációt fejlesztő, Jutalmazz a szavaiddal! elnevezést viselő program ugyan nem lett akkreditációs pontokkal felruházva, a benne/rajta elhangzó tételek, játékos és interaktív gyakorlatok, illetve az életszagúan hiteles helyzet-szimulációk busásan kárpótoltak minden egyes ráfordított minutát. Hiszen a dolgok jobbra fordulásához is inkább aktív cselekvésre van szükség, mintsem passzív várakozásra. 

"Aki lámpást gyújt, nem takarja le edénnyel, ágy alá sem rejti, hanem a lámpatartóra teszi, hogy akik bemennek, lássák a világosságot" – emelé ki a Lukács evangelista szerinti írás ( Lk.8, 16 ). E szentenca függvényében tesszük közzé most helyszíni (élmény)beszámolónkat. Remélve, hogy hamarosan a tréninget vezető anyaországi hölggyel készült beszélgetésünk átiratát is megoszthatjuk az Olvasókkal.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..