home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Szaniterkonténerek a menekülteknek
(T. T.)
2015.07.20.
LXX. évf. 28. szám
Szaniterkonténerek a menekülteknek

Magyarkanizsán szerdán egyeztető tárgyalást tartottak a menekültügyi helyzetről. A tartományi szervek képviselői elmondták, rendelkezésükre állnak azok a pénzeszközök, amelyeket a helyzet rendezésére irányoztak elő. Magyarkanizsára naponta 1200-1500 illegális bevándorló érkezik.

Belgrádból napi 12-14 különjárat indul, Magyarországról mindennap 30-40 migránst irányítanak vissza a városba, több belgrádi és pancsovai taxi is szállítja az embereket, és az üzérkedők is jelentős számú embert hoznak a településre.

— Magyarkanizsa lakossága 9000 körül van, így a migránsok ekkora száma borzasztó és aggasztó. Ugyanez a helyzet az 1200 lakosú Martonossal is, hiszen gyakran sokkal többen haladnak át Magyarország felé menet a falu központján, mint ahányan ott élnek. Többször kijelentettük, hogy nincs szükségünk élelmiszerre, mivel úgy látjuk, hogy a migránsoknak van pénzük, hiszen élelmiszert, ruhaneműt, vizet vásárolnak. Egyelőre kulturáltan viselkednek, habár a napokban hallottunk egy-két egymás közötti kisebb kilengésről, valamint az üzérkedők között is voltak már összetűzések. Nemcsak a községbeli lakosok keresnek a jelenlegi menekülthelyzetet kihasználva pénzt, hanem vidékiek is. Az illegális bevándorlók száma hamarosan akár az ötszörösére nőhet. Ez még csak a kezdet, hiszen nagyon sokan vannak úton errefelé. Nem tudjuk, a kerítés felállításával mi vár ránk. Talán elrettenti az embereket attól, hogy erre jöjjenek. Senkinek sem kívánjuk, hogy olyan a helyzetbe kerüljön, mint amilyenben mi vagyunk — mondta Lackó Róbert, a magyarkanizsai kkt elnöke.

A községi egészségügyi szervezettől kapott jelentés szerint a migránsok közül az utóbbi három hónapban tizenhatan jelentkeztek vizsgálatra különféle sérülések, kiszáradás, fejfájás miatt. Tehát semmi sem utal arra, hogy bármelyikük valamilyen fertőző betegséget hordozna, hiszen ezeknek a lappangási ideje 5-7 nap, az emberek nagy része azonban már több hónapja úton van. A község anyagi eszközei fogyóban vannak, a közterületek, padok napi takarítása, fertőtlenítése sok pénzt felemészt. Emellett emberhiánnyal szembesülnek, a rendőrség ötvenszázalékos feltöltöttséggel dolgozik. Nehézséget okoz a létszámstop is a közvállalatokban. Felmerült a munkaerő közmunkából való pótlása, ez azonban egy hosszú idényt vesz igénybe, a helyzet viszont megköveteli a napi reagálást.

— Az illegális bevándorlókkal kapcsolatban nincs tapasztalatunk, hiszen ilyen helyzet még sosem volt Magyarkanizsán. Sokszor kérdezik, van-e akciótervünk. Az Európai Uniónak és a köztársaságnak sincs, hogyan volna egy önkormányzatnak? Toalettel, mosdóval ellátott szaniterkonténereket kértünk a migránsok számára, melyekkel minimális higiéniai feltételeket nyújtanánk nekik. A konténerek a rendőrség udvarában és a leendő autóbusz-állomás melletti füves területen kapnának helyet. Ezzel az intézkedéssel valamelyest megvédenénk köztereinket és a lakosság nyugalmát. Ha viszont a migránsok napi létszáma két-háromezerre fog emelkedni, akkor nem tudom, mit fogunk csinálni. Valamit egészen biztosan. A közös álláspontunk szerint Magyarkanizsán nem akarunk és nem fogunk létesíteni menekülttábort — mondta Lackó.

A kérdéssel kapcsolatban már több tanácskozást is szerveztek. Magyarkanizsa pénzbeli segítséget kért a vajdasági kormánytól, mely egy keretösszeget határoz meg az előállt helyzetre. A forrás rendelkezésre áll, és az ígéretek szerint a két önkormányzat (Magyarkanizsa és Szabadka) mihamarabb segítséget fog kapni. A tartományi kormány javasolta a rendkívüli helyzet bevezetését, így a két községnek nyújtandó eszközök azonnal, célszerűen felhasználhatóak lehetnének. A szerb és a tartományi kormány, valamint Szabadka és Magyarkanizsa képviselői pénteken tanácskozást tartottak Szabadkán a menekülthelyzettel kapcsolatban, és úgy döntöttek, hogy e két községben nem vezetik be a rendkívüli állapotot. Szabadka több embert kap a kommunális feladatok ellátására és a régi téglagyár takarítására, Magyarkanizsa pedig szaniterkonténerekhez jut, melyekben a migránsok kielégíthetik a legfontosabb higiéniai szükségleteiket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..