home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Számszerűsítés
Tóth Péter
2021.11.15.
LXXVI. évf. 45. szám
Számszerűsítés

Sok mindent számokkal magyaráznak mostanság. A számadatok, ha módszertanilag helyesen dolgozzuk fel és helyesen értelmezzük őket, szinte mindent elárulnak. Még a jövőt is. De vissza is lehet élni velük: lehet őket akarva vagy akaratlanul tévesen magyarázni. Ezért nagyon fontos lenne mindenkinek — arról nem is beszélve, hogy főleg a döntéshozóknak, politikusoknak, újságíróknak, közéleti személyiségeknek — ismernie a statisztika alapjait.

Annak idején a szabadkai közgazdasági karon a statisztika az első év messze legnehezebb tantárgyának számított, és sokan amiatt hagytak fel a tanulmányaikkal, hogy nem tudták lerakni a vizsgát. Ebben ugyan volt némi túlzás, de az forgott közszájon az egyetemisták körében, hogy aki lerakja a statisztikát, az be is fejezi az egyetemet.

Nem csak a közgazdászoknak fontos azonban tisztában lenniük azzal, mit jelentenek a számok, mit jelent az átlag, a súlyozott középátlag, hogyan lehet értelmezni a trendeket, mit jelent a statisztikai sor, a minta, a sokaság, a hibahatár, a viszonyszám, a paraméter, a szezonális hatás, vagy mit kell tudni a valószínűség kiszámításáról. A számadatok helyes és pontos feldolgozása ma már az élet minden területén elengedhetetlen. Ha csak a járványügyi adatokat nézzük, azokat sem lehet statisztikai alapműveltség nélkül helyesen értelmezni. Ha azt írja az újság, hogy csökkent a fertőzöttek száma, de valójában csak egy hétvége vagy ünnep miatt kevesebb tesztet végeztek, és azok közül arányaiban még magasabb is volt a fertőzöttek száma, mint az előző napokon, akkor nemcsak hogy helytelen, de félrevezető is azt a szót használni a címben, hogy csökkent, még ha az abszolút számok szimpla összehasonlítása ezt is jelzi.

Ma már olyannyira fontosak a számadatok, hogy jelenünket szokás az adatkapitalizmus korának is nevezni. Az adatkapitalizmus új rendje azonban valójában sok milliárd ember számára több szempontból vált ridegebb világgá. Digitális korunkat az élet mérhetőségének és számszerűsíthetőségének a hite uralja. A „számszerűsített én” megjelenése pedig ennek egyik mellékhatása.

Bizonyos szempontból igazak, ezért nem lehet vitatkozni azokkal az állításokkal, amelyek szerint korunkban egyfajta hibrid polgárháború, a rejtett dimenziókban pedig világháború zajlik. Valamint hogy korunk kapitalizmusa már az emberi pszichét zsákmányolja ki, szemben a letűnőben lévő kor materiális kapitalizmusával, mely még az emberi testtel tette ugyanazt. A hiperhatékony multinacionális vállalatok uralják a világot, akárcsak egykor a hatalmas dinoszauruszok. Összességében talán a korábbiakhoz képest egy fejlettebb és jobb világban élünk most. A számadatok szerint viszont a több mint tíz éve zajló jegybanki könnyítő beavatkozás világszerte csak fokozta a társadalmi egyenlőtlenségeket.

Az adatkapitalizmus emellett valójában úgy is értelmezhető, mint a megfigyelő kapitalizmus. A fogalmat általában a közösségi oldalakkal társítják. A megfigyelő kapitalizmus ingyenes nyersanyagként használja az emberi tapasztalatokat, a begyűjtött adatokat pedig a felhasználó engedélye nélkül viselkedési adatokká alakítja át. Nem kell külön felméréseket készíteni, és az emberek ilyenkor általában őszintébbek is, ha nem tudják, hogy „figyelik” őket. A kognitív elemzés aztán intelligens technológiákkal dolgozza fel az adatokat, hogy kinyerhessék az üzleti hírszerzés számára használható információkat. Az algoritmusok felismerik a felhasználók online viselkedését, s olyan termékeket, szolgáltatásokat kínálnak, amelyekről az érintettek korábban próbáltak információkat szerezni a neten. Az ilyen termékeknek viszont tervezett az elavulásuk, tudatosan úgy készítik őket, hogy ne tartsanak túl sokáig. A használhatatlan termékek a szemétbe kerülnek, a világ pedig — ha a számadatokat nézzük — lassan belefullad ezekbe a folyamatokba. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..