home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Számítunk a határon túli magyar nézőkre is
KISIMRE Ferenc
2013.06.05.
LXVIII. évf. 23. szám
Számítunk a határon túli magyar nézőkre is

Alig két hónappal ezelőtt nevezte ki a szegedi városi közgyűlés erre a posztra, mégsem számít újnak, hiszen 2005 és 2011 között már igazgatóhelyettese volt a Szegedi Szabadtéri Játékoknak, ezzel a tisztséggel egyidejűleg pedig a Regionális Összművészeti Központ (REÖK) igazgatójaként is tevékenykedett. Herczeg Tamás a napokban exkluzív interjút adott a Hét Napnak.

* Igazgató úr, önt ma is új vezetőnek tekinti a város nyilvánossága, holott régóta kötődik ehhez az intézményhez és Szegedhez is. Hogy érezte magát, amikor vezetőként lépett be ebbe az intézménybe?
— Ezen a poszton valóban új vagyok, hiszen két hónappal ezelőtt neveztek ki a hivatal élére, de az is igaz, hogy nem ez az első ciklusom, amit itt teljesítek. A 2000-es évek elején már dolgoztam itt, akkor még összevont két intézmény volt a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok, marketing ügyvezetőként tevékenykedtem. Akkor Budapest következett, majd az önálló Szabadtérin 2006-tól igazgatóhelyettes voltam, most viszont új feladatkörrel kezdem ismét a munkát Szegeden. Nem ismeretlen helyre jöttem, a volt igazgató asszony mellett dolgoztam, a struktúra is ismert számomra. Jó érzés volt hazajönni, és igazság szerint soha nem szakítottam meg a várossal a kapcsolatom, noha Budapesten dolgoztam. A családom mindig is Szegeden élt, a kislányom itt született, a feleségem itt él, s az ingázás ellenére valójában szegedi voltam és vagyok. Egyébként nagy kedvvel vágok bele a munkába, mert tudom, hogy mire pályáztam, mire számíthatok, a műszaki feltételeket illetően pedig sok újdonság vár még rám és a munkatársaimra, elsősorban a dóm rekonstrukciója kapcsán, a megváltozott körülményekre való tekintettel. Ez viszont nagy kihívás, és én erre tagadhatatlanul vágytam.

* Azonnal egy érdekes és meglepő újítással kezdte: a város napján 294-en fél áron kaptak jegyet az első előadásra…
— Azt gondoltuk: az új menedzsmentnek illik valami újjal köszöntenie a várost, és ezért tettem ezt a javaslatot. És hogy miért épp ezt? Tudniillik Szeged 294 évvel ezelőtt nyerte el véglegesen a szabad királyi városi címet, ezért a Leányvásár első 294 jegyvásárlója a vasárnapi előadásra 50 százalékos engedményt kap. Nevezhetjük ezt születésnapi meglepetésnek is, mindenekelőtt Szeged város tiszteletére.

* Július 6-án a Leányvásár című produkcióval felgördül a függöny a szabadtérin. Augusztus 20-áig sok érdekes produkcióval várják a közönséget, méghozzá nemcsak a patinás Dóm téri szabadtéri színpadon, hanem Újszegeden a kisszínpadon is.
— A program részben örökölt, az előző menedzsment által összeállított műsort adjuk, de egy egész sor, igaz csak apró, korrekció van benne, melyet már mi kezdeményeztünk. Úgy gondolom, mindez csak növeli majd az előadások színvonalát, s ennek mindenképpen a nézők veszik hasznát. Az apró korrekció keretében mutatjuk majd be a Porgy&Best című produkciót, melynek színes bőrű főszereplői lesznek. A szerző akarata szerint ugyanis csak így lehet műsorra tűzni a darabot, ez tulajdonképpen egy kultúrtörténeti misszió is lesz, ilyen több mint 40 éve nem volt a szabadtéri színpadán és Magyarországon sem! A normál rendben meghirdetett program egyébként a Kossuth-díjas Gothár Péter rendezésében bemutatásra kerülő Jacobi-darab, a Leányvásár lesz, melyben olyan neves szereplők lépnek fel, mint Hegedűs D. Géza, Nagy Ervin, Schell Judit, Újlaki Dénes, Szombathy Gyula.

* Igazgató úr, a mostani információi szerint mely előadások iránt nyilvánul meg eddig a legnagyobb érdeklődés?
— Kétségkívül az István, a király című produkció a legkapósabb, óriási az érdeklődés iránta. De az új musical, az Elfújta a szél című darab is nagyon népszerű a közönség körében. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy a többi darab nem „kelendő”, csak ezek iránt a legnagyobb talán az érdeklődés.

* Minden évben ráadás-produkciót is beiktatnak a repertoárba. Ennek tulajdonképpen a közönség megjutalmazása a célja, mert előjegyzéssel ugyan, de ingyen tekintheti meg az előadást. Az idén is lesz ilyen?
— Igen, a Szegedi Szabadtéri Játékok minden évben egy ajándékkoncertre várja a látogatókat. Ebben az évben Verdi—Wagner-jubileumot ünneplünk, operagálával várjuk a közönséget, a két szólista hölgy pedig Tokody Ilona és Temesi Mária nagynevű művész lesz. A férfiszólisták személye egyelőre maradjon titok.

* Elégedettek a jegyeladás eddigi menetével?
— A megszokott ütemben folyik a belépőjegyek árusítása. Az előző menedzsment tavaly szeptemberben meghirdette a műsort, azóta folyamatos a jegyeladás, bár kisebb fennakadást okozott az igazgatóváltás körüli ex lex állapot, amikor a szereposztások meghirdetése kicsit késett.

* Ugyanakkor az újszegedi kisszínpadon is rendeznek előadásokat, sőt mi több, az idén sem marad el a már hagyományosnak mondható dixie-gála.
— Így van, július 28-án lesz, és az újszegedi színpadhoz kötődő megszokott rendezvényt, mint mindig, most is nagy érdeklődés övezi. Lesz két színpadi előadás is: a szolnoki Szigligeti Színház lép fel az Egy bolond százat csinál produkcióval, Balázs Péterrel a főszerepben, ezenkívül a Carmina burana című oratorikus művet is megtekinthetik a nézők ezen a színpadon.

* Sok év óta készülnek látogatói statisztikák, melyek minden alkalommal azt jelzik, hogy a Dóm téri nézők több mint 60 százaléka nem a Tisza-parti város lakója. Az idén is számítanak a Szegeden kívüliek és a határon túliak érdeklődésére?
— Való igaz, hogy a szabadtéri már régen kinőtte Szeged város határát, nemzetközi jellegű rendezvénynek számít, a látogatók zöme pedig csakugyan a térségből, tágabb értelemben pedig külföldről érkezik hozzánk. Az idei produkciók is sok élményt ígérnek a külföldieknek, még azoknak is, akik nem beszélik a magyar nyelvet, hiszen kivetítőkön angolul is láthatják a szöveget. Ugyanakkor nagyon-nagyon számítunk a határon túli magyarságra, mind a vajdasági, mind az erdélyi magyarokra, úgy gondolom ugyanis, hogy az idei produkciók közül sok számíthat az érdeklődésükre. Egyébként az így létrejövő lelki együttérzés is kiváló hangulatot varázsolhat, mint amilyet például a nemzeti alapművek közé sorolható István, a király is képes varázsolni. De ugyanilyen hatású a magyar operett is, mely már igazi hungarikumként van számon tartva, s így már az első előadás — a Leányvásár — is hasonló katartikus élményt szerez a nézőnek. Olyan előadások lesznek, amelyekben jó együtt lenni, jó szegedinek, de jó magyarnak is lenni — Szegeden.

* Mindehhez már csak jó idő kell...
— Igen, de bízunk abban, hogy a Jóisten most is a tenyerén hordoz bennünket. Reméljük, hogy az idén is így lesz ez, és elkerüli az eső a Szegedi Szabadtéri Játékokat, az előadásnapokon szép időnk lesz, és kellemes hangulatban tölthetjük el a Dóm téren azt a néhány órát, amíg az előadás tart — mondta a Hét Napnak adott exkluzív interjújában Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója.

Ezt láthatjuk Szegeden

Dóm tér:
Leányvásár – július 5-én, 6-án és 7-én
Operaház fantomja – július 13-án
Elfújta a szél – július 26-án, 27-én, augusztus 2-án és 3-án
Operagála (ajándékkoncert) – július 31-én
Porgy&Bess – augusztus 9-én és 10-én
István, a király – augusztus 17-én, 18-án és 20-án

Újszegedi színpad:
Egy bolond százat csinál – július 19-én és 20-án
Jótékonysági koncert – július 26-án Szegedixie-gála – július 28-án

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..