home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Szállt a meseszó
Fehér Márta
2022.03.23.
LXXVII. évf. 12. szám
Szállt a meseszó

Úgy tudjátok mög, hogy vót a világon egy nagyon hírös király, meg vót a világon egy nagyon hírös betyár. Ezt a betyárt úgy hívták, hogy Tilinkó… A mesemondás világnapjához csatlakozva a vajdasági mesemondók mesekört tartottak Ludason.

Szabó Réka ludasi, Szabó Ágnes Budapesten élő vajdasági, Csuvárdity Tamara kupuszini származású, Nagy Abonyi Szabolcs zentai, Toldi István kupuszini és Baranyi Ildikó magyarországi mesemondó élőszavas mesemondással ünnepelték a március 20-ai világnapot, és derűs, oldott hangulatú mesés estet varázsoltak a rendezvényt befogadó Miroslav Antić Általános Iskola termében. A közönség soraiban kisebb és nagyobb gyerekek, fiatalok és idősebbek is ültek, mégis mindenki önfeledten hallgatta az ízes tájszólásokat, a fordulatokkal és a jól ismert karakterekkel, varázsszámokkal és mesés helyszínekkel átszőtt történeteket, örültek, ahogyan az aktuális szituációra egymásnak reagáltak a mesemondók, akiknek a különböző karaktere egy pillanatra sem hagyta lankadni a figyelmet.

— Egy nagyszerű kezdeményezés, hogy egy szép dolog apropójából jöttünk össze — köszöntötte a jelenlévőket Szabó Réka ludasi mesemondó, aki külön üdvözölte körükben dr. Raffai Judit és mgr. Dévavári Beszédes Valéria néprajzkutatókat, akiknek a népmese a(z egyik) kutatási területük, ők ketten végeztek gyűjtőmunkát Ludason az 1990-es években.


Mesekörben szólt a meseszó Ludason (Nagy Abonyi Szabolcs felvétele)

— A kupuszini mesekocsma után ez a második alkalom, hogy élőszavas mesemondásra gyűlik össze a lassan mozgalommá növekvő vajdasági magyar mesemondó csapat — fejezte ki örömét Raffai Judit. — Amikor Dévavári Beszédes Valériával a ludasi öregeket faggattuk, nem gondoltam volna, hogy éppen Ludason fogjuk ápolni a folklorizmus mesemondási formáját ilyen módon.

Emlékeztetett rá, hogy száz éve született Laci bácsi, azaz Szűcs László ludasi mesemondó, aki kiváló előadó volt, hiszen gesztusaival, arcjátékával, hanghordozásával életre keltette a meséket — mondta ezt bízva abban, hogy a település megemlékezik majd jeles szülöttjéről. Üdvözölte a Felsőhegyről érkezett csapatot, azokat a pedagógusokat, akik a Zenta Községhez tartozó település iskolájában bevezették az élőszavas mesemondást.

A Kárpát-medence tizenkét településén szólt a meseszó a világnap alkalmából az anyaországi Meseszó Egyesület szervezésében. Vajdaságból Ludas és Mohol került fel a mesetérképre. Ludason szerdán meséltek a mesemondók, szombaton pedig a moholi származású, Budapesten élő Aranyos Boglárka a szülőfalujában örvendeztette meg a hallgatóságot.


Dr. Raffai Judit és mgr. Dévavári Beszédes Valéria, a ludasi mesék gyűjtői  (Csuvárdity Tamara felvételei)

Szabó Ágnes

Csuvárdity Tamara


Toldi István

Nagy Abonyi Szabolcs

Baranyi Ildikó

Szabó Réka

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..