home 2024. június 24., Iván napja
Online előfizetés
Szakmát a kézbe!
Kartali Róbert
2024.01.25.
LXXIX. évf. 4. szám
Szakmát a kézbe!

A vajdasági magyar szakközépiskolás diákok az idei évben is részt vehetnek a 17. alkalommal megszervezendő Szakma Sztár Fesztiválon. A versenyen olyan tehetséges fiatalok indulhatnak, akikről — bár még csak most fejezik be tanulmányaikat — már látszik: mesterségük legjobbjai lesznek. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében megvalósuló verseny vajdasági partnere a Magyar Nemzeti Tanács.

A megmérettetésre egész Vajdaság területéről összesen 52 diák jelentkezett. Az elődöntőt, vagyis az írásbeli versenyt két időpontban tartották meg két vajdasági középiskolában. Az első elődöntőnek az adai Műszaki Iskola adott otthont, itt 5 szakmában 28 tanuló versenyzett. A másik elődöntőt pedig Topolyán, a Sinkovics József Műszaki Középiskolában szervezték meg, szintén 5 szakmában 24 tanuló bizonyította felkészültségét.

A verseny vajdasági elődöntőjének hivatalos megnyitóját a múlt héten az adai Műszaki Iskolában tartották meg. Ezen a cukrász, szakács, gépi és CNC-forgácsoló, divat-női szabó, mechatronikai technikus szakmák tanulói vettek részt. A feladat papíralapú teszt kitöltése volt.

A verseny fő célja fókuszpontba helyezni a gyakorlatigényes kétkezi szakmákat, egyúttal népszerűsíteni a szakképzéseket nyújtó vajdasági magyar tannyelvű középiskolákat is — emelte ki Rigó Pál Zsófia, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke a rendezvény megnyitóján. Mint mondta, a Szakma Sztár Fesztiválon a külhoni magyar diákok 2017 óta vehetnek részt, a vajdasági elődöntőkre pedig az idén 7 szakközépiskolából 14 felkészítő tanár segítségével 52 diák jelentkezett, összesen 10 szakmában.

A teszteket a helyi szakpedagógusok nézik át, megoldókulcsok alapján pontozzák. A pontokat a Magyar Nemzeti Tanács küldi el a magyarországi szervezőknek, akik visszajeleznek, kik azok a diákok, akik annyi pontot szereztek, hogy részt vehessenek a középdöntőn.

A legjobb tanulók továbbjutnak a középdöntőbe, melyet minden évben Magyarországon rendeznek meg, és itt már gyakorlati feladatokat kell megoldaniuk a diákoknak. A döntők legjobbjainak látványos versenyét a bemutatókkal és interaktív tevékenységszigetekkel színesített Szakma Sztár Fesztiválon minden érdeklődő ingyenes részvétellel tekintheti meg, próbálhatja ki. A több ezer látogató között mindig vannak bizonytalan fiatalok, akik még nem tudják, milyen szakmát válasszanak. Tehát ez jó alkalom arra, hogy a látogatók betekintsenek a szakmák rejtelmeibe.

 

A jó szakma felér egy diplomával

Ma már egyre többször hangoztatják, hogy egy jó szakma többet ér, mint egy diploma. És valóban, egy jól megválasztott szakképzés és a hozzá társuló alkalmasság, kézügyesség olyan karrierlehetőséget ad a fiataloknak, amellyel akár jobban is kereshetnek, mint egy közepes vagy gyengébb értékű diplomával. Ez a megközelítés egyre elterjedtebbé válik, és számos pozitívumot hoz magával mind a pályaválasztás, mind a munkaerőpiac szempontjából. Az egyes szakmákra specializált szakképzések olyan gyakorlati tudást adhatnak, amely azonnal alkalmazható a munkahelyen. Emellett az ilyen típusú képzések általában rövidebb időt vesznek igénybe, így a diákok hamarabb bekapcsolódhatnak a munkaerőpiacra. Ez azoknak is előnyös lehet, akik nem szeretnének hosszú éveken át egyetemen tanulni.

Korszerű szakmával tudást és jövőt építesz — ez már az adai Műszaki Iskola mottója, mely intézmény három szakterületet oktat: gépészetet és fémmegmunkálást, elektrotechnikát, valamint építészetet és földméréstant. Gilice Hilda igazgató a Szakma Sztár Fesztivál vajdasági elődöntőjén lapunknak elmondta, a diákok száma az elmúlt években stagnál, jelenleg 329 tanulójuk van.

— Az utóbbi három évben tartjuk a megközelítőleg 330-as tanulói létszámot, és a szakmák tanítására fókuszálunk. Vannak CNC-technikusaink, ők négyéves képzésben részesülnek, de van egy hároméves képzés is a fémmegmunkáló szakon, ők a CNC-marósok, -esztergályosok. A számítógépes elektrotechnikus szakon tanulók, valamint a mechatronikai technikusaink szintén négyéves képzésen vesznek részt. Egy további szak az elsődleges építőipari munkák kivitelezői, ők az ácsok és a kőművesek. Iskolánk a szakmákra fókuszál, a hároméves gépészeti szakon meglehetősen sok tanulónk van. Az építészetben is rengeteg a hiányszakma, és számos vállalat keres meg bennünket, hogy kellenének ácsok és kőművesek, viszont ezekre már sajnos nehezebb tanulókat toborozni.

A középiskola képviselői minden évben ellátogatnak a környékbeli általános iskolákba, hogy bemutassák a végzősöknek a Műszaki Iskolát, és nyílt napokat is tartanak — tette hozzá az elhangzottakhoz az igazgató. A Szakma Sztár Fesztivál versenyével kapcsolatban pedig kiemelte, már több alkalommal is ők adták a helyszínt a vajdasági elődöntőnek.

— A versenyen minden évben jelentős számú tanulónk vesz részt. Ez szívügyünk is, mert 2016 óta jelen vagyunk a Szakma Sztár Fesztiválon. Az első évben csak szemlélői voltunk Budapesten, de 2017 óta már aktívan részt veszünk különböző szakmákban. Az idén az iskola 12 tanulója jelentkezett a CNC-maró szakmában, valamint 2 kőművesünk és 1 tanulónk szoftverfejlesztőként.

Az adai Műszaki Iskola diákjai már többször továbbjutottak a magyarországi középdöntőre, egy fiatal pedig a döntőre is, de a 2020. évi járvány miatt ez sajnos nem realizálódott — emelte ki Gilice Hilda.

A XVII. Szakma Sztár Fesztivál országos döntőjét Budapesten szervezik meg 2024 áprilisában. Az eseménynek az idén is a Hungexpo Vásárközpont ad majd otthont. A versenyek célja a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák társadalmi elismertségének és vonzerejének növelése a szakmatanulás népszerűsítése révén, a Szakmát a kézbe szlogen jegyében.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..