home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Szakmai továbbképzés pedagógusoknak
Kartali Róbert
2023.04.27.
LXXVIII. évf. 17. szám
Szakmai továbbképzés pedagógusoknak

Több továbbképzést is tartottak a múlt héten a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központban a tanárok és az óvodapedagógusok számára a szakmai kompetenciájuk és a versenyképességük javítása érdekében. A továbbképzések a didaktikai módszerek megválasztásának lehetőségeiről, a tanulók értékelésére vonatkozó jogszabályokról és előírásokról szóltak.

Öt akkreditált, 8 pontot érő továbbképzést szerveztek meg a központban. Szerdán két képzés folyt párhuzamosan. Az egyik A tanulók értékelése — a legegyszerűbb és legmegfelelőbb módon, míg a másik a Maria Montessori alapelveinek és oktatási módszereinek alkalmazása a szolfézs-nevelői munkában — nyilatkozta a képzések nyitónapján a sajtónak Jerasz Anikó, a központ megbízott igazgatója.

— Az első képzés valójában az intézmények vezetőinek, az igazgatóhelyetteseknek, a pedagógiai, pszichológiai szolgálatnak, illetve az általános, középiskolákban dolgozó pedagógusok számára van előirányozva. A képzés első napján Magyarkanizsa község közoktatási intézményeiből jöttek el a pedagógusok, míg a Montessori-képzésre ezen a napon Adáról és Becséről érkeztek pedagógusok az alapfokú zeneiskolákból, valamint a Magyarkanizsa községben működő általános iskolák zenekultúra tantárgyat oktató tanárai voltak jelen.

Ezt a két továbbképzést csütörtökön is megszervezték, ekkor a magyarkanizsai és a törökkanizsai alapfokú zeneiskolából voltak jelen pedagógusok, és ugyanezt pénteken is megtartották, akkor pedig Szabadkáról, Topolyáról és Apatinból érkeztek a zeneiskolákból pedagógusok. A szombati napon pedig a Gamifikáció — a játék fejlesztő szerepe az oktató-nevelői munkában című továbbképzést szervezték meg, ezen is Magyarkanizsa Önkormányzatának közoktatási intézményeiből vettek részt az osztálytanítók, illetve a tanárok.

— Nagy az érdeklődés ezen továbbképzéseink iránt. Elmondható, hogy minden hely megtelt. A képzések előtt egy igényfelmérést végeztünk a község oktatási intézményeiben, és azon továbbképzéseket helyeztük előtérbe, amelyek a legnépszerűbbek voltak, és amelyekből valójában az is szembetűnt, hogy mely továbbképzésekre jönnének el a pedagógusok a legszívesebben. Reményeink szerint ezek a továbbképzések meghozzák a pedagógusoknak a várt eredményt, hogy olyan ismeretekkel fognak bővülni, olyan ismereteket fognak szerezni, amelyeket a későbbiekben a munkájukban alkalmazni tudnak.

A magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ májusban is több továbbképzést tervez. Az egyik a kommunikáció fejlesztését célozza meg, a pedagógusok igényei között pedig egy olyan továbbképzési téma is felmerült, hogy hogyan kezeljék a kiégési szindrómát. Emellett még két konferencia szervezése is folyamatban van, az egyik a szerbet mint nem anyanyelvet oktató tanároknak szól, a másik pedig a környezettudatos nevelésre vonatkozik majd. Ezeknek az időpontjai még egyeztetés alatt állnak — tette hozzá Jerasz.

A jelenleg érvényben lévő szabályzat szerint az oktatási intézményekben dolgozó tanároknak, pedagógusoknak egy iskolai évben egy szakmai továbbképzésen kell részt venniük, amely 8, 16 vagy 24 pontot érhet, és egyéb formájú továbbképzésen, mely lehet akár konferencia, szimpózium, tribün vagy kerekasztal-beszélgetés. Ezért a magyarkanizsai központ konferenciákat, illetve tribünöket is tervez az elkövetkezendő időszakban, hiszen a felmérések szerint ezekre is nagy szükség van annak érdekében, hogy a pedagógusok eleget tegyenek az előírásoknak.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..