home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Szakmai tanácskozás a mezőgazdaságról
(T. T.)
2013.02.06.
LXVIII. évf. 6. szám
Szakmai tanácskozás a mezőgazdaságról

A mezőgazdasági termelőket leginkább érintő kérdésekről tartottak szakmai tanácskozást Palicson a Takács Teremben.

A ludasi Ludas Tim vállalat szervezésében igen nagy érdeklődés kíséretében megtartott összejövetelen a termelők az ajánlott vetőmagokról, azok várható hozamáról, a műtrágyákról, a talajvizsgálatról, a termények tárolásáról, az adóbevallásról, a növényvédő szerekről, a vagyonadóról, a vélhető tőzsdei folyamtokról és a várható felvásárlási árakról hallhattak.
A mintegy 300 termelőt Aladics Tibor, a Ludas Tim vállalat igazgatója köszöntötte. Beszédében kiemelte, hogy az előrejelzések szerint a vetőmagpiacon hiány várható, ezért fontos, hogy a termelők idejében leadják rendelésüket.
— A mai összejövetelen a termelők elmondhatják, milyen vetőmagot szeretnének használni, mi pedig megpróbáljuk beszerezni őket — mondta Aladics.
A Ludas Timmel három éve együttműködő Confido Tim nevű vállalatot Kiss Angéla mutatta be, majd Željko Kovač, a Confido Tim igazgatója a kukoricafajtákról, a napraforgóról, a különféle növényvédő szerekről, a termény megfelelő tárolásáról tartott előadást, majd válaszolt a gazdák kérdéseire is.
Osztrogonác Simon, a szabadkai Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tanácsnoka kiemelte, hogy az elmúlt húsz év igencsak visszavetette a mezőgazdasági termelést.
— Sajnos, nagyon lemaradtunk a világtól. Meggyőződésem, hogy ezt a hátrányt csak úgy tudjuk behozni, ha belátjuk, hogy új gabonaféléket kell vetnünk, új technológiákat kell alkalmaznunk. Társulásokra van szükségünk, különben elgázol bennünket a világ — mondta.
Az állami földekkel kapcsolatban kiemelte, hogy három évre adják őket bérbe, s az idén a licitáció június közepén esedékes. Szabadka község területén ekkor mintegy 12 000 hektár földet bocsátanak árverésre, és e földterületből a ludasi és környékbeli termelők mintegy 2500 hektárra tartanak igényt.
Zabos Árpád, a Csantavéri Termelők Klubjának képviseletében a tervezett vagyonadóról beszélt.
— 2012 decemberében született egy határozat, mely vagyonunk megadóztatására vonatkozik. Az adóbevallást január 15-étől március 31-éig azoknak kell megtenniük, akiknek a vagyona több mint 35 millió dinár. Azt azonban még nem lehet tudni, hogy e kötelességnek milyen módon kell eleget tenni, mert még mindig nem jelentek meg azok az űrlapok, adatlapok, amelyek kitöltésével a bevallás elvégezhető. A regisztrált gazdáknak fel kell tüntetniük mindent, ami a saját és legszűkebb családjuk birtokában van (ház, föld, állatállomány, mezőgazdasági gépek), és vagyontárgynak számít. Kérdés, hogyan is határozza meg a gazda, hogy a birtokában lévő vagyon mennyit ér. 2013-ban az adóbevallás informatív jellegű. Ennek ellenére mindazoknak a kötelességük, akik úgy gondolják, hogy vagyonuk több mint 35 millió dinárt ér. Érdeklődtünk, vajon milyen szankció vár azokra, akik ezt nem teszik meg. Kérdésünkre egyelőre nem tudtak válaszolni, de biztos vagyok benne, hogy behatóan foglalkoznak majd a kérdéssel, és kitalálják a módját a büntetésnek. Ha majd ez a törvény teljes formát kap és életbe lép, akkor legjobban a mezőgazdasági termelőket fogja érinteni — szögezte le Zabos.
Ábrahám Csilla, a hajdújárási székhelyű Ludaspuszta Térségi Társulás elnöke elmondta, hogy több éve kitűnő csapatot alkotnak a Ludas Timmel. Céljuk, hogy a termelők minél sikeresebbek legyenek.
— Tanácsadó irodánk révén megpróbálunk minél több állami támogatást szerezni a gazdaságok számára. A most legidőszerűbb teendőt, a talajelemzést a szabadkai mezőgazdasági szakszolgálat ingyenesen elvégzi. A támogatást várhatóan attól teszik függővé, hogy a talajelemzést az adott parcellákon elvégezte-e a gazda, vagy sem. Egy elemzési bizonylat öt évig érvényes. Hírek keringenek arról, hogy megváltozik a támogatási rendszer. Egyelőre csak annyi biztos, hogy a támogatásokat nem kötik a nyugdíjjárulék fizetéséhez, tehát minden regisztrált gazdaság támogatásban részesül — tudtuk meg Ábrahám Csillától.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..