home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Szakmai nap az óvodapedagógusoknak
Hodolik Boglárka
2022.10.10.
LXXVII. évf. 40. szám
Szakmai nap az óvodapedagógusoknak

A Magyar Nemzeti Tanács, együttműködve a soproni Benedek Elek Pedagógiai Karral és a szabadkai székhelyű Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karral, Tudományterületek szinergiái — Innovatív pedagógusok, kreatív gyermekek a 21. századi óvodákban címmel szakmai napot szervezett az óvodapedagógusok részére.

Az MNT az oktatás terén nagy hangsúlyt helyez a pedagógusok továbbképzésére, így van ez az iskoláskor előtti óvodapedagógusok szakmai fejlesztésével is. A szakmai napon Vajdaság egész területéről 15 iskoláskor előtti intézmény több mint 50 óvodapedagógusa vett részt, valamint a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar 33 első- és másodéves, valamint 23 harmad- és negyedéves hallgatója.

De Negri Ibolya, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja nyilatkozott a konferenciáról:

— Három intézmény együttműködésével valósul meg a mai szakmai nap, mellyel az oktató-nevelő munka színvonalának emelése a célunk. Ez az alkalom az óvodapedagógusoknak szól, hiszen fontosnak tartjuk, hogy naprakészen értesüljenek az új kihívásokról, melyek előtt állnak, és melyeket a mindennapokban be kell építeniük az oktató-nevelő munkájukba. Általánosságban is szó lesz arról, hogy milyen módszerekkel és szemléletekkel kell tanítani manapság az iskoláskor előtti intézményekben, illetve hangsúlyozzuk a műhelymunkák keretében a zene és a képzőművészet területét.

— Nagy örömmel és szeretettel vagyunk ismét Szabadkán, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületével hosszú évek óta kiváló az együttműködésünk. A karunknak missziós küldetéstudata, hogy segítsük a határon túli magyar pedagógusokat. Elhozzuk a tudásunkat, a legújabb kutatási eredményeinket. A mai képzésen a kora gyermekkori idegrendszer fejlődéséről tartok előadást, hiszen egy új tudomány van láthatáron, melyet úgy hívunk, neuropedagógia. Ez egy viszonylag új interdiszciplináris tudomány, mely a kisgyermekkori idegrendszer fejlődésére keres pedagógiai válaszlehetőségeket — mondta dr. Varga László, a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kara dékánja, egyetemi docens.

Ivanović Josip, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dékánja köszöntötte az egybegyűlteket:

— Nagy öröm ez a kezdeményezés, hiszen Magyarország élen jár az óvodapedagógus-képzésben, ezekkel a gyakorlatokkal és tapasztalatokkal élni kell. Minden ilyen találkozó kapcsolatokat fejleszt, illetve szakmai tapasztalatcserét tesz lehetővé az elsőéves egyetemi hallgatóktól a nyugdíjba készülő óvodapedagógusokig mindenki számára.

A konferencián felléptek a Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény egykori és jelenlegi óvodásai.

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..