home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Szakma Sztár Fesztivál
Tomek Viktor
2017.01.31.
LXXII. évf. 4. szám
Szakma Sztár Fesztivál

A szabadkai Politechnikai Iskola volt a helyszíne a X. Szakma Sztár Fesztivál elődöntőjének.


A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2008-tól szervezi meg a gondozásába átadott szakképesítések országos szakmai tanulmányi versenyét a végzős szakiskolások számára, a Szakma Kiváló Tanulója Versenyét, melynek célja a gyakorlatigényes, fizikai szakmák — beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikáltakat is — társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése a szakmatanulás népszerűsítése révén, A jó szakma felér egy diplomával szlogen jegyében.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság jóvoltából az idén először mérettetnek meg a vajdasági magyar szakképzésben részt vevő diákok is. A szabadkai Politechnikai Iskola volt a helyszíne a X. Szakma Sztár Fesztivál elődöntőjének.

— Most először szervezik meg Vajdaságban az elődöntőt, az előző két évben azonban tanulóink már részt vettek a budapesti döntőn. Először csak nézőkként voltak jelen, a második alkalommal egy gyakorlati bemutatóval készültek, az idén pedig már versenyzőként vehetnek részt. Azok a tanulók fognak kiutazni a budapesti döntőre, akik az elődöntőn a legjobbnak bizonyulnak — mondta Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke a vetélkedő elején.

A döntőre áprilisban kerül sor, és az idén is háromnapos lesz. Az elődöntőben „csupán” egy tesztet kell jól megoldani, a döntőn azonban a diákoknak már bemutatót is kell tartaniuk.

A vajdasági megmérettetésre tíz iskolából ötvenhárom diák jelentkezett, és mindenki a saját szakmájának megfelelő tesztet kapott. Az elődöntőre leendő fodrászok, magasépítő technikusok, festő-keramikusok, mechatronikai technikusok, infokommunikációs, hálózatépítő és üzemeltető technikusok, szakácsok, villanyszerelők, hegesztők érkeztek.

— A szakképzés egyre jobban tör előre. A néhány évvel ezelőtti gimnáziumi oktatással szemben most a szakképzésre került nagyobb hangsúly. 2015 a szakképzés éve volt, ám ez 2016-ban is ugyanolyan fontos volt, illetve 2017-ben is az lesz. Szakközépiskoláink jelentős fejlesztéseken mentek át. Létrehoztunk például két tangazdaságot, egy tanműhelyt és egy tankonyhát, ami nagy anyagi ráfordítással járt. Mind a huszonnégy szakközépiskolánk, melyben magyar nyelven is folyik oktatás, részesült vagy részesülni fog valamilyen támogatásban — fejtette ki Jerasz Anikó.

A szabadkai, topolyai, zentai, csókai, törökkanizsai, nagybecskereki és temerini diákok írásbeli tesztjének értékelésére a jövő hét folyamán kerül sor, ezután hozzák majd nyilvánosságra, hogy hány tanuló jutott be a magyarországi döntőbe.


A szerző  felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..